Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Poljski studenti posjetili kroatiste

Autor:

16.04.2009. 22:00
Poljski studenti posjetili kroatiste

Foto: Filip BRALA



Prof. dr. sc. Josip Lisac održao je predavanje o hrvatskoj dijalektologiji istaknuvši doprinos Poljaka proučavanju hrvatske dijalektologije
Na Odjelu za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru jučer je održan susret studenata krotistike sa zadarskog Sveučilišta i studenata s Instituta za slavenske jezike Sveučilišta Adama Mickiewicza u Poznanju u Poljskoj. Susret su organizirala navedena sveučilišta u suradnji s Gradom Zadrom.
U ime rektora Sveučilišta u Zadru, Rektorata i Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta, poljske studente pozdravio je pročelnik Odjela prof. dr. sc. Šimun Musa. Upoznao ih je s ustrojem, kao i poviješću Sveučilišta istaknuvši kako je riječ o najvećem integriranom sveučilištu u Hrvatskoj.
– Neka vaš boravak bude na korist znanju i znanosti, kazao je Musa gostima iz Poljske.
Uslijedilo je i prigodno darivanje, a profesorica Marija Jurić podsjetila je na prošle godine potpisani sporazum suradnje između Instituta za slavenske jezike Sveučilišta Adama Mickiewicza i Sveučilišta u Zadru.
Po završetku uvodnog dijela susreta, prof. dr. sc. Josip Lisac održao je predavanje o hrvatskoj dijalektologiji istaknuvši doprinos Poljaka proučavanju hrvatske dijalektologije.
Studenti zadarskog Odsjeka za hrvatski jezik i književnost pripremili su teme iz starije hrvatske književnosti i o zadarskom književno-jezičnom krugu, a Poljaci su svoje domaćine upoznali s njihovim Sveučilištem i samom domovinom. Nakon predavanja održana je projekcija filma o Marinu Držiću, a druženje se nastavilo u poslijepodnevnim satima razgledavanjem Poluotoka pod vodstvom zadarskih studenata.
Navečer je organiziran posjet Hrvatskoj kazališnoj kući koja je u suradnji s Gradom Zadrom poklonila besplatne ulaznice svim poljskim studentima za kazališnu predstavu “Željezo” redateljice Maje Šimić, bivše studentice zadarskog Sveučilišta.