Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zaustaviti stradavanje nedužnih pomoraca

Autor:

16.04.2009. 22:00
Zaustaviti stradavanje nedužnih pomoraca

Foto: Vedran SITNICA



U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Sindikata pomoraca Hrvatske, Udruge “Mare nostrum” i Hrvatskog društva za pomorsko pravo u Zadru se danas održava Međunarodni okrugli stol o kaznenoj odgovornosti pomoraca.
Na skupu sudjeluje više desetaka pomorskih stručnjaka, pravnika, profesora, pomoraca, predstavnika Međunarodne pomorske organizacije, Međunarodne organizacije rada, Međunarodne federacije transportnih radnika i drugih.
Ravnatelj Uprave za pomorski promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Babić rekao je da se problem kriminalizacije pomoraca kao “noćna mora nadvio nad svjetskim pomorstvom”. Svakoga dana bilježe se novi slučajevi kriminalizacije pomoraca, a uza sve to i piratski napadi na brodove i pomorce. Kakvu onda poruku poslati sadašnjim i budućim pomorcima u ovakvim uvjetima, zapitao se Babić.
Po njegovim riječima, svjetsko pomorstvo nalazi se na povijesnom raskrižju. S jedne strane bilježi se stalan rast pomorskog prometa, sve je veći broj brodova s modernom tehnologijom, donose se brojni propisi u području sigurnosti plovidbe i zaštite mora, ali s druge strane s obzirom na teške okolnosti, sve je manje pomoraca. U ovom trenutku nedostaje 10 tisuća pomorskih časnika u svijetu, kaže Babić.
Naveo je kako Hrvatska promovira pomorsko zanimanje, trenutačno dijeli 600 stipendija učenicima i studentima na pomorskim školama i studijama, ali sve stipendije nisu iskorištene jer nema dovoljno kandidata za ta zanimanja. Hrvatska ide korak dalje, nastavio je on, i dodao da su kroz Pomorski zakonik regulirana mirovinska i zdravstvena prava pomoraca na stranim brodovima, a u pripremi je uvođenje beneficiranog radnog staža za pomorce. Osim toga, za mjesec dana imat ćemo porinuće hrvatskog školskog broda, prvi put nakon sto godina, rekao je Babić.
Ponovio je da je Hrvatska zabrinuta s kriminalizacijom pomoraca. Podržavamo sve države da štite svoj pravni poredak, no kad su u pitanju kazne i progon pomoraca, moraju se i to zahtijevamo, rekao je Babić, uzeti u obzir specifičnost pomorskog rada i posla. Po njemu neprimjerena je zapovjedna odgovornost ako se ne uzmu u obzir specifičnosti pomorstva. Tražimo poštivanje ljudskih prava pomoraca, pravo na obranu i poštivanje prava na brzo i efikasno rješenje slučajeva, zaključio je Babić.
Predsjednik Sindikata pomoraca Vladimir Svalina je istaknuo da je danas prepoznat problem kriminalizacije pomoraca. Godine 2005. međunarodna zajednica donijela je određene zakone, pravne norme i direktive. Ti pravni instrumenti su dobro došli ali istodobno dodatno otežavaju položaj pomoraca, prije svega zapovjednika. Pomorac, odnosno zapovjednik broda ne odlučuje u koju će pravnu zonu uploviti njegov brod i onda dolazi do problema. I u ovom trenutku je u svijetu više zapovjednika i članova posade “koji čuče u zatvorima”, stoga želimo podignuti problem na međunarodnu razinu, unaprijediti regulativu koja regulira pomorsku djelatnost, rekao je Svalina.
Sudionici okruglog stola zauzimaju se za ustanovljenje institucija s ekspertima za pomorsku djelatnost i pomorsku tehnologiju koji će biti na usluzi tužiteljima i sucima u pojedinim zemljama koji će obrađivati slučaj kaznene odgovornosti pomoraca. Često se događa da tužitelji i suci naprosto ne razumiju pomorsku problematiku i donose nepravedne i nezakonite odluke, rečeno je na današnjem skupu u Zadru.
Na skupu je bio i dubrovački kapetan Kristo Laptalo koji je nevin bio 17 mjeseci u grčkom zatvoru. Upitan prije početka skupa je li se što promijenilo u pomorskoj djelatnosti i sigurnosti zapovjednika i pomoraca, Laptalo je rekao da je stanje i dalje isto. “Bio sam nevin 17 mjeseci u zatvoru. Sve što su istražitelji i suci imali od dokumentacije kada su me zatvorili, imali su i kada su me oslobodili. Nikakve druge dokumentacije dodatno nisu dobili. Ovako, moj prvi časnik je umro, meni je narušeno zdravlje, mojoj supruzi je narušeno zdravlje. Potrebno je promijeniti stanje u kojemu nedužni pomorci stradavaju”, poručio je Laptalo.
Na skupu je govorio i predsjednik Udruge “Mare nostrum” Stipe Papić. On je rekao da očekuje kako će odjeci ovog sastanka biti značajni i imati utjecaj na kreatore zakona koji reguliraju zaštitu pomoraca.