Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zebića brine zakon velikih brojki

Autor: Šime Ćurko

16.04.2009. 22:00
Zebića brine zakon velikih brojki

Foto: Vedran SITNICA



Ne sviđa mi se njihov dugi post na gostovanjima ove sezone gdje ne samo da teško osvajaju bodove, nego i teško postižu golove – oprezan je Dalibor Zebić
Dalibor Zebić još je nakon boda osvojenog u Šibeniku počeo govoriti o Slaven Belupu. Zadarski je trener i jučer ponovio da je dvoboj s Koprivničanima u 26. kolu Prve HNL za njegovu momčad – prekretnica.
– S tri boda iz utakmice sa Slavenom potvrdili bismo bod iz Šibenika koji bi tada još više dobio na značaju. Čim smo doznali ždrijeb za posljednjih 11 kola, Slaven smo označili kao vrlo važnu utakmicu, tim više što nakon toga igramo s Dinamom u gostima, a potom nam dolazi Hajduk – objašnjava Zebić svjestan da Koprivničani u Zadar ne dolaze bez svoje računice. Momčad Mile Petkovića i dalje ima realne izglede za treće mjesto koje vodi u Kup UEFA.
– Znamo da neće biti lako sa Slavenom. Ne sviđa mi se njihov dugi post na gostovanjima ove sezone gdje ne samo da teško osvajaju bodove, nego i teško postižu golove. Ovaj je tjedan u javnosti bilo dosta izjava iz Uprave Slavena u kojima se igrači upozoravaju da njihove igre nisu u skladu s onim što klub ulaže u momčad. Zakon velikih brojki govori da se i Slavenu negdje mora otvoriti na gostovanjima. Na nama je učiniti sve da se takvo što ne dogodi baš protiv Zadra.
Zebić je malo kada u najavi utakmice govorio s toliko opreza.
– Cijeli tjedan igrače upozoravam da Slaven na Stanovima neće pasti samo slijedom naših dobrih igara u proljetnoj polusezoni. Ne sumnjam da će nam za pobjedu trebati puno znoja i truda. Slaven igra čvrsto i disciplinirano i ne zavaravam se s tim da u Zadru uglavnom teško osvajaju bodove. Ne smijemo im dopustiti da im ovo bude utakmica u kojoj će prekinuti tu tradiciju. O kvaliteti Bojana Vručine, bez obzira što odavno nije zabio na gostovanjima ne treba govoriti, kao ni o snazi Slavenove vezne linije. Sve to s klupe je jako dobro ukomponirao Mile Petković.
Zemljopis će reći da Koprivnica nije u regiji koju zovemo Posavinom, ali zato je jedan drugi Posavec, Srebrenko, najjači koprivnički adut u sredini terena.
– Posavec je jedan od kreatora njihove igre i označili smo ga, uz Vručinu, kao najveću opasnost. Isto smo učinili protiv Rijeke kada je posebna pažnja bila usmjerena prema Ahmadu i Anasu Sharbiniju i taj dio posla igrači su jako dobro odradili. Pritiskom na veznu liniju Slavena želimo ih prisiliti da im igru vode četvorica u zadnjoj liniji jer jedno je kad loptu u napadu ima Posavec, a drugo kad je ona u nogama nekog od Slavenovih braniča.
Zadar je u posljednjih osam domaćih utakmica upisao šest pobjeda i dva remija, dovoljno za potvrdu da su Stanovi ponovno popularna neosvojiva tvrđava.
– Sve ovo o čemu govorimo prije Slaven Belupa bit će lakše ostvariti budemo li imali podršku s tribina, kao što je to bilo prije dva tjedna protiv Rijeke ili prošli vikend u Šibeniku. Mislim da smo proljetnim igrama zaslužili puno gledatelja na našim utakmicama.


 UPITNI SURAĆ I TERKEŠ


Dvojbe oko početne jedanaestorice Zebić jučer nije riješio. Najveći upitnik je status još uvijek nedovoljno oporavljenih, Želimira Terkeša i Jakova Suraća. Ovisno o njihovom zdravstvenom stanju, Zebić će odrediti prvih 11 za Slaven. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Zebić riješiti situaciju u kojoj za svaku poziciju u momčadi konkuriraju najmanje dva igrača. Boji li se Zebić reakcije nezadovoljnih?
– Svi koji će biti na klupi bit će nezadovoljni, to je i logično jer igrač koji malo vjeruje u sebe ne smije se zadovoljiti klupom. Očekujem stoga da će svi koji uđu s klupe imati poseban motiv dokazati se da mogu ubuduće krenuti u prvih 11. Naš je glavi cilj ostanak Zadra u ligi, a tek onda možemo razgovarati o tome tko je kako i koliko igrao – ističe Zebić.
Ono što je nakon Šibenika sigurno je da se u momčad vraća Marin Ljubičić koji je odradio tri žuta kartona te Dragan Župan koji je zaliječio ozljedu.
Vjerojatni sastav (3-5-2): Vuković – Šiklić, Milin, Parmaković – Bilaver, Ljubičić, Surać, Župan, Jozinović – Terkeš, Šaranović. Pričuve: Ježina, Bećiri, Batkoski, Pletikosić, Batur, Ćurjurić, Mitrović. Nedostaju: -.




 KONAČNO KLUPSKI ŠALOVI


Josip Bajlo, sportski direktor, jučer je pred novinare na uobičajenom druženju petkom došao s novim šalom, kapom, zastavicom i vrećicom na kojima su bili istaknuti simboli prvoligaša sa Stanova.
– Bilo je dosta prigovora da klub nema svoja navijačka obilježja. Odlučili smo riješiti i taj problem i svi koji žele kupiti šal ili neki drugi rekvizit našeg kluba, ubuduće će imati priliku to učiniti u trgovini Malta na Poluotoku – pohvalio se Bajlo.


 PRVA HNL, 26. KOLO, 19. TRAVNJA (16.30)


ZADAR: Zadar – Slaven Belupo. Sudac: Igor Križarić (Čakovec). Pomoćnici: Tomislav Petrović (Valpovo), Tomislav Šetka (Đakovo).
ZAPREŠIĆ: Inter – Hajduk. Sudac: Domagoj Ljubičić (Osijek): Pomoćnici: Krunoslav Lesandrić (Nuštar), Hrvoje Menđušić (Vinkovci).
ZAGREB (Kranjčevićeva): Croatia Sesvete – Dinamo. Sudac: Draženko Kovačić (Križevci). Pomoćnici: Siniša Premužaj (Varaždin), Robi Kezele (Rijeka).
VARAŽDIN: Varteks – Šibenik. Sudac: Marijo Strahonja. Pomćnici: Saša Tomić, Andrija Olujić (svi Zagreb).
RIJEKA: Rijeka – Zagreb. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić). Pomoćnici: Željko Novosel (Vrbovec), Danijel Munić (Bregana).
VINKOVCI (20.15 HTV 2): Cibalia – Osijek. Sudac: Domagoj Vučkov (Rijeka). Pomoćnici: Mate Matić, Krunoslav Ambrinac (oba Zagreb).