Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Janusovo lice turizma” i “Hrvatska umjetnost u europskom kontekstu”

Autor: Ante Rogić

16.04.2010. 22:00
“Janusovo lice turizma” i “Hrvatska umjetnost u europskom kontekstu”

Foto: Filip BRALA



U organizaciji Visoke škole za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić, Zaprešić i nakladnika Plejada iz Zagreba u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u četvrtak je priređeno predstavljanje knjiga autora prof. dr. sc. Vlatka Jadrešića i mr. sc. Marije Valčić. Predstavljači knjiga “Janusovo lice turizma” prof. Jadrešića te knjige “Hrvatska umjetnost u europskom kontekstu” autorice mr. sc. Marije Valčić bili su prof. dr. sc. Stijepo Obad i Miljenko Domijan, a večer je moderirao prof. dr. sc. Nikola Skledar.
Knjiga “Janusovo lice turizma” koncipirana je kao znanstvena sinteza, koja kroz selektivno-održivu koncepciju nudi na teorijsko-empirijskom planu nova bolja i dugoročnija rješenja, na tragu stalnih metamorfoza, preusmjeravanja i inovacija, ali isto tako i poticajne rasprave i sučeljavanje o proturječnom biću turizma i društva. Knjiga ima 358 stranica i podijeljena je u dvije tematske cjeline.
Govoreći o knjizi prof. Jadrešića dr. Stijepo Obad istaknuo je kako je riječ o turizmu s dva lica, poput glave rimskog boga Janusa, koje gledaju na dvije strane svijeta. Istaknuo je kako je turizam fenomen u hrvatskom i svjetskom gospodarstvu, a pojavio se prije 150 godina otprilike, dok je masovan postao od 50-ih, odnosno 60-ih godina prošlog stoljeća.
– U prvom dijelu autor razmišlja o turizmu kao svakodnevnoj pojavi. Dvojnost turizma proizlazi iz njegova društvenog i ekonomskog karaktera. Pisac ističe kako je turizam s jedne strane blagoslov, a s druge prokletstvo.
On nastupa kritički i interdisciplinarno. U drugom poglavlju pisac ponavlja da raste svijest o selektivnom turizmu. Zalaže se za selektivni, održivi turizam, kao i reformu masovnog turizma. Selektivni turizam je po njemu nova kvaliteta budućeg turizma, koja traži odgovornije ponašanje sviju.
Knjiga ima znanstveno obilježje, ali može poslužiti ne samo znanstvenicima, već može biti i priručnik studentima, ali može poslužiti i djelatnicima u turizmu, a isto tako svakom koga zanima turizam. Izvorni je to prinos društvenom razmatranju turizma, kazao je Obad.
Miljenko Domijan iznio je anegdotu po kojoj je ‘turizam sjajan špaher, na kojem se može skuhati sjajan obid, ali može i izgoriti cijela kuća’.
Domijan je govoreći o knjizi Marije Valčić istaknuo kako je kulturna baština odraz trajanja jednog naroda.
– Napisati nešto s ovakvim naslovom je više nego pretenciozno, međutim ako se pogleda kao udžbenik, onda je vrlo dragocjeno, istaknuo je Domijan. Napomenuo je kako je tema zahtjevna, te prati baštiu u svim segmentima. Istaknuo je važnost europskog konteksta, te dragocjenost rasprava koje autorica nudi.
– Autorica zavrjeđuje čestitke jer je uspjela sažeti na 250 stranica ovako vrijedan rad koji je više nego vrijedan pažnje, kazao je Domijan.
Vlatko Jadrešić istaknuo je kako je čitav njegov opus vezan uz zavičaj i mjesta u kojima djeluje. Napomenuo je kako se pri pisanju uvijek vodio jednom mišlju:
– Morao sam vjerovati da ono što pišem ima neku svrhu i vertikalu, kazao je Jadrešić. Istaknuo je kako je ova knjiga svojevrsna sinteza njegova rada, točka na ‘i’ njegova 40-godišnjeg istraživačkog rada. Na kraju je poručio kako turizam nije samo tržište, već ponajprije društveni odnos.
Marija Valčić napomenula je kao je njena knjiga nastala kao pomoć studentima.
Predstavljanje knjiga uveličao je pjesnik Dinko Škevin, recitirajući nekoliko svojih pjesama.