Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadrani Bosec po trnju

Autor: Šime Ćurko

16.04.2010. 22:00
Zadrani Bosec po trnju

Foto: Vedran SITNICA



Što je Zadar u subotu htio protiv Intera ostaje velika nepoznanica. Naravno, reći će na Stanovima da su išli po pobjedu, ali s tribina nije bio takav dojam. Istina, Zadar je napadao, Zadar je nešto šansi i stvorio, ali naša je slobodna procjena da su domaći do vodstva Intera igrali s figom u džepu. Zašto figa? Zato što se čini da je Zadranima tamo negdje u podsvijesti bilo da i bod iz ove utakmice nije tako loš. Dakako, nakon poraza bod bi zaista bio dobar, ali Zadar je u subotu trebao imati više odlučnosti, ono što je imao dva tjedna ranije protiv Osijeka, da bi pokazao da pobjedu zaista želi. Ovako, bila je to dijelom alibi igra u kojoj Zadar nije shvatio što mu je raditi sve dok Inter nije poveo. A tada je već bilo kasno.  
Ako bismo u jednoj rečenici trebali opisati dvoboj Zadra i Intera onda se možemo poslužiti dobro poznatom frazom – bila je to više borbena nego kvalitetna utakmica. Nervoze, valjda uzrokovane značajem utakmice, bilo je svugdje, na terenu, na klupi, pa i na tribinama, i to uglavnom nakon nekoliko odluka Lea Krstičevića, prvog pomoćnika, koji je često podizao zastavicu označavajući zaleđe domaćih. Krstičević je u subotu doslovno bio – mahač. Dakako, to ne nznači da je i griješio, iako je nekoliko situacija bilo dvojbenih.
Neiskorišteni korneri
Zadar je bio najopasniji – iz prekida. Prvi udarac prema vrataru Delaču uputio je Skočibušić glavom nakon kornera Mršića. Opasno je nakon kornera Mršića pred golom gostiju bilo i u 21. minuti kada je Terkeš pucao, a lopta koja se odbila od Barišića za malo završila u mreži. No, Barišića i Inter sreća je pomazila, pa je lopta otišla izvan okvira gola. Zadar je nastavio prijetiti, uglavnom iz kornera. Bio je to početak dominacije domaćih koji su uspjeli sredinom prvog poluvremena pritisnuti goste na njihovu polovicu. Momčad Dalibora Zebića u tom je periodu postigla i pogodak i to u 34. kada je mrežu zatresao Terkeš. Naravno, nakon kornera. Problem je za Zadar nastao kada je sudac Grizelj prihvatio sugestiju pomoćnika Krstičevića i označio zaleđe. Gosti uglavnom pritajeni, orijentirani na pokušaje kontri i inspiraciju Boseca i Sivonjića. Da bi sve u prvom poluvremenu proteklo u znaku kornera i onoga što se nakon takvih ubačaja događalo pobrinuo se Bilaver sjajnim udarcem u 45. minuti. Lopta se od obrane gostiju odbila na otprilike 25 metara gdje ju je dočekao Bilever i „suhim listom” iz prve zaprijetio Delaču koji je paradom spasio svoju momčad. Inter je igrao povučenije, ali vrlo brzo su gosti izlazili iz svog kaznenog prostora, pa su domaće često hvatali u zaleđu. Zadnja linija Zaprešićana nije štedjela Terkeša ni Santinija, napadački dvojac domaćih u nekoliko navrata pretrpio opasne nalete protivničkih braniča.
Komplikacije oko ostanka
Drugo poluvrijeme igrom još siromašnije. Zadar, što je problem koji traje već duže vremena, nije imao igrača koji bi poslao pravu loptu prema naprijed. Terkeš i Santini tako su bili usamljeni otoci bez prave veze s kopnom, odnosno ostatkom momčadi. Zebić je reagirao (tek) nakon 70 minuta te se umjesto Banovića i Bilavera odlučio za Mitrovića i Ćurjurića, kojeg je poslao na desni bok. Nije ta Zebićeva reakcija ozbiljnije promijenila stanje na terenu, Zadar je i dalje nešto petljao, Inter se branio i u prvoj pravoj prilici na utakmici poveo. Zadrane je mlaki pristup koštao gubitka bodova i doveo u situaciju u kojoj je ostanak ponovno upitan. Prividni mir na Stanovima je tako sasvim poremetio treći uzastopni poraz. Prva dva tjedna sve je izgledalo pomalo nestvarno, Zadar je bio u sigurnoj zoni, ostanak se činio kao sasvim realna opcija. Danas više nije tako.


 ZADAR – INTER 0:1


ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 1.000. Sudac: Davor Grizelj (Vinkovci) 6. Pomoćnici: Krstičević (Ploče), Perica (Šibenik). Strijelac: 0:1 Bosec (74′). Žuti kartoni: Surać, Skočibušić (Zadar); Pecelj, Balić, Barišić, Gulić, Grgurović (Inter).
INTER: Delač 6, Labudović 6, Barišić 6, Pecelj 6 (od 60′ Jonjić 6), Balić 5,5, Batarelo 5,5 (od 59′ Palić 6), Gulić 5,5, T. Šarić 5,5, Grgurović 6, Bosec 6,5 (od 80′ Yankep 6), Sivonjić 6. Trener: Ilija Lončarević.
ZADAR: Gluić 5,5, Milin 5,5 (od 78′ Maruna -), Skočibušić 5,5, Glumac 5,5, Bilaver 5,5 (od 68′ Mitrović 5), Banović 5 (od 68′ Ćurjurić 5,5), Jerbić 5, Surać 5, Mršić 5,5, Santini 5,5, Terkeš 5,5. Trener: Dalibor Zebić.




 GOL


74′ – (0:1) – Grgurović je dvoboj s Ćurjurićem riješio ubačajem s lijeve strane prema Bosecu. Loptu je ispred napadača Intera pokušao izbiti Milin, no zadarski je korektor bio prekratak, lopta je došla tamo gdje je Grgurović i želio, do Boseca, koji je izašao pred Gluića i poslao loptu ispod domaćeg vratara u mrežu.


 POČAST LECHU KACZYNSKOM


Utakmica je počela minutom šutnje kojom je odana počast Lechu Kaczynskom, poljskom predsjedniku, i svima koji su poginuli u padu poljskog predsjedničkog zrakoplova u Rusiji u subotu 10. travnja.


 ČULJAK I PIŠKOR


Tomislav Čuljak bio je na klupi, Davora Piškora uopće nije bilo u zapisniku. Dva su to igrača koje je Zadar doveo prošle zime, ali obojica, očito, nisu (trenutačno) u planu za prvu momčad. S obzirom da je kraj sezone sve bliži pitanje je računa li Zadar i dogodine na Čuljka i Piškora.