Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Igra, učenje i sport konačno na jednom mjestu

16.04.2011. 22:00
Igra, učenje i sport konačno na jednom mjestu


To su djeca i program je u svim segmentima prilagođen njima, da se zdravo razvijaju, nešto pritom nauče, ali i da se dobro zabave i uživaju u svakom trenutku svog boravka s nama, našim suradnicima te svojim novim prijateljima. Želimo postići da svaka minuta u tom redovnom boravku bude maksimalno ispunjena nekom dinamikom koja kronično nedostaje mnogim zadarskim predškolskim ustanovama, istaknula je Ana Miočić, vlasnica i voditeljica Dječje sportske škole i vrtića “Loptica”


Ukoliko svi radovi i prikupljanje potrebne  dokumentacije budu tekli u  skladu s planovima te ukoliko  Ministarstvo znanosti, prosvjete i športa odobri program bračno-sportskog para  Ane i Marinka Miočića, u  Zadru će u rujnu s radom  započeti prvi sportski vrtić  “Loptica”.
Redovni desetosatni program koji ispunjava sve pedagoške uvjete u tom slučaju  bit će upotpunjen brojnim  sportskim aktivnostima te  razvijanjem svijesti u djece,  ali i roditelja o zdravoj  prehrani, odnosno zdravom  načinu života. Miočići iza sebe imaju višegodišnje iskustvo u radu s djecom, s obzirom da su oboje kineziolozi,  a već punih osam godina  uspješno vode Dječju sportsku školu “Loptica” u sklopu  ŠC Franka Lisice. Voditelji i  vlasnici sportske škole kroz  čije je ruke i radne metode  prošao veliki broj zadarske  djece, od kojih pojedinci danas ostvaruju  značajne sportske rezultate, smatraju da je  došlo vrijeme te da su ostvareni svi uvjeti za daljnji  napredak.
– S upisima se kreće u  svibnju i trajat će cijeli mjesec. Radi se o jednoj novoj  vrsti predškolske ustanove na  našem području namijenjene  uzrastu od 3 i pol godine pa  do polaska u školu, dakle 7  godina. Uz redovni desetosatni program u vremenu od  6.30 do 16.30 sati imat ćemo i  sportski program u sklopu  kojega će se tri puta tjedno po  sat vremena održavati treninzi, a obuhvatit će se dva  sporta tjedno, jedan dan će  biti dan odmora, dok će jedan  dan biti potpuno sportski  dan. Iako smo ove prostorije  dobili na korištenje od Grada  Zadra, imamo velike troškove, a financiramo se isključivo  iz svojih članarina te vlastite  ušteđevine. Stoga se nadamo  da će Grad imati razumijevanja, barem za roditelje i  djecu u ovim teškim vremenima, te im jedan ovakav  kvalitetan program učiniti  pristupačnim s obzirom da se  radi o društvu koje drži dječju  sportsku školu i dječji sportski vrtić, da ćemo imati 10  zaposlenika te preko 300  uključene djece u oba programa, kazao je Marinko  Miočić, vlasnik i voditelj  Dječje sportske škole i vrtića  “Loptica”.
Dvorana DSŠ “Loptica” koja funkcionira u poslijepodnevnim satima od jeseni će  novim sadržajem popuniti i  jutarnji termin, odnosno onaj  do 16.30 sati, nakon čega  startaju treninzi u sportskoj  školi. U vrtiću će  se raditi po  službenom programu koji odobrava Ministarstvo znanosti,  prosvjete i športa, dok s druge  strane voditelji i  zaposlenici paralelno pohađaju  seminare koji su  potrebni kako bi  se pružila što  kvalitetnija usluga zadarskoj djeci, a sve po  propisanim pravilima kojih se  u ovoj školi i vrtiću nastoje  držati.
– Imat ćemo dvije grupe  djece u dobi od 3,5 do 7  godina. Svaka grupa će okupljati do 25 mališana, što  ukupno u konačnici znači boravak za 50-ak djece. S njima  će raditi široki tim stručno  osposobljenih zaposlenika,  kaže Ana Miočić, vlasnica i  voditeljica DSŠ “Loptica”.
U prvom zadarskom sportskom vrtiću redovni predškolski i sportski program bit će  integrirani u jednu cjelinu.  Sva događanja će se odvijati  kroz sport i zdrav način života  što je nešto sasvim novo u  ustanovama sličnog tipa. U  gradu su vrtićki programi dosta raznovrsni što se tiče  didaktičko-psiholoških igara i  učenja, no u njihove programe je jako malo  uključenih sportskih aktivnosti, odnosno kretanja. U trenutno egzistirajućim  predškolskim ustanovama  sport je, kažu, slabo zastupljen, malo je organiziranog gibanja te u skladu s tim  nekog kvalitetno osmišljenog  programa, a razlog tomu je  najčešće u nedovoljno velikim prostorima. Osim promicanja sporta u vrtiću “Loptica” promicat će se i zdrav  način prehrane.
– Veseli nas činjenica što  ćemo otvaranjem vrtića moći  zaposliti četvero odgojitelja,  kuharicu te trenere čime ostvarujemo nešto što je u današnjim uvjetima jako teško.  Vjerujemo da će sportski vrtić biti jednako dobra priča  kao što je to nakon punih  osam godina i Dječja sportska  škola “Loptica”. Kao i škola, i  vrtić je bio ideja i san od  samih početaka našeg rada  no do danas nismo imali  uvjete za ostvarenje jednog  takvog programa. Kako je  škola zaživjela dugi niz godina, došli smo do zaključka  da je sada konačno došlo  vrijeme za korak dalje u poslovnom smislu, ali i vrijeme  ostvarenja sna s početka  našeg djelovanja u Zadru,  kazala je Miočić.