Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Promocija knjige o Poluotoku zabranjena na Poluotoku

16.04.2011. 22:00
Promocija knjige o Poluotoku  zabranjena na Poluotoku


Autora knjige odbili su i u Matici hrvatskoj, i u Gradskoj loži, i u Arsenalu, na svim onim mjestima na Poluotoku gdje je knjiga trebala biti predstavljena.
– Nekada je ovaj grad živio, imali smo gospodarstvo, tvornice, jednu Otočanku, Mljekaru, TIZ… Sve su to “ruvinali”, poslali u prijevremenu mirovinu, naglasio je Perinović


Jučer je u Gradskoj  knjižnici Zadar održana promocija knjige “Zašto Poluotok  gubi život i dušu” mr. sc. Ferdinanda Perinovića. Peta knjiga  spomenutog autora progovara  o zadarskom središtu, njegovoj  povijesti i današnjici, o kulturnoj ostavštini, zgradama, ljudima, obrtima, o svim relevantnim događajima bitnim za zadarsko gradsko središte. Perinović već uobičajeno ne štedi  nikoga, ni vlast, ni oporbu, ni  Crkvu, bez ustručavanja obrazlaže zašto Poluotok danas propada, zašto je izgubio svoj život  i dušu.
Zar će nas sve iseliti?
– Da bismo razumjeli grad, da  bismo shvatili zašto je gradsko  središte izgubilo svoju dušu,  nužno je poznavati prošlost i  bez ustezanja reći istinu, ma  kako ona bolna bila. Odlučio  sam progovoriti o Poluotoku  nekad i danas kada je bez perspektive, bez gospodarstva, bez  obrta, bez duše. Koliko sam u  tome uspio, možda i svjedoči to  što su promociju knjige odbili i  u Matici hrvatskoj, i u Gradskoj  loži, i u Arsenalu, dakle na svim  onim mjestima na Poluotoku  gdje je knjiga trebala biti predstavljena. Vrančić me neće, no  moje pobude nisu političke, ne  razmišljam o tome tko je iz  HDZ-a ili SDP-a, zanimaju me  imena, konkretni ljudi koji su  doveli Poluotok u situaciju u  kojoj je on danas. Samo za  primjer, Zvonko Šupe kaže da  Zadar nema tradiciju karnevala, a moja istraživanja pokazuju da smo karneval imali  daleko prije od većine gradova  na ovim prostorima. Nekada je  ovaj grad živio, imali smo gospodarstvo, tvornice, imali smo  jednu Otočanku, Mljekaru,  TIZ… Sve su to ‘ruvinali’, poslali u prijevremenu mirovinu  inženjere, obrtnike, radnike…  Nikad nitko kroz cijelu povijest  niti jedan okupator nije napravio Zadru ono što su mu napravili pojedinci zadnjih 20 godina. Strategija ne postoji, ljudi  se pitaju što slijedi, hoće li nas  istjerati s Poluotoka, pita se  Perinović.
Kako bi naglasio da njegove  pobude nisi ideološke te da ne  smatra da je samo HDZ kriv za  propast Poluotoka, Perinović  se osvrnuo i na jednu situaciju s  Ingrid Antičević Marinović iz  SDP-a.
Ingrid nema za  parking?!
– Ja stanujem kod bazena u  zgradi kraj koje jasno stoji prometni znak da je zabranjeno  parkiranje automobila, osim za  stanare. Pa usprkos znaku Ingrid Antičević Marinović redovito parkira svoj automobil  kraj bazena. Zar njoj to treba,  zar sa svojih 15 tisuća kuna u  Saboru, u odnosu na mojih 3,5  tisuća kina mirovine ne može  platiti parking. Mislim da o  tome ne treba puno reći, to je  jednostavno stvar kućnog odgoja, naglasio je Perinović te  ispričano potkrijepio i fotografijom automobila saborske zastupnice.
Prisjećajući se Poluotoka kakav je nekad bio, Perinović se  tijekom predstavljanja knjige  osvrnuo i na brojne pojedince  koji su stvarali grad i pronosili  njegovo ime diljem svijeta poput Josipa Skoblara, Jose  Špralje, braće Brkan i brojnih  drugih.
O knjizi je govorila i recenzentica knjige prof. dr. sc. Ana  Marija Grancarić, naglasivši da  knjiga nije nastala iz pera profesionalca, no pisana je dušom  Zadranina stavljajući u žižu ljude, narod, njihov život i rad,  ratove koji su ga ranjavali i  spasioce koji su ga spašavali.
– Autor otvoreno i bez trunke  ustručavanja piše o novijim zbivanjima, poglavito zadnjih 20  godina, kao i onim prije pedeset godina koje je sam  doživljavao. Njegova je knjiga  kronika života našeg grada te  zalog za buduće generacije, naglasila je Grancarić.
Predstavljanje knjige pjesmom su podržali i Pero Kantadur te Mario Saša Varošanin s  prijateljima.