Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čistka ilegalnih deponija

16.04.2012. 22:00
Čistka ilegalnih deponija


Pozivamo sve sugrađanke i sugrađane da nam se priključe u subotu, 21. travnja, u nacionalnoj kampanji Zelena čistka, poručuju iz Udruge Eko Zadar, koja će koordinirati akcijom u Zadarskoj županiji


Neodgovornim odlaganjem otpada u okoliš, ne samo da narušavamo ljepotu prirode, već štetimo biljnom i životinjskom svijetu, a to nam se sve vraća kroz hranu koju jedemo, vodu koju pijemo i zrak koji udišemo. Pozivamo sve sugrađanke i sugrađane da nam se priključe u subotu, 21. travnja, u nacionalnoj kampanji Zelena čistka, poručuju iz Udruge Eko Zadar, koja će koordinirati akcijom u Zadarskoj županiji. Nacionalna akcija “Zelena čistka – Jedan dan za čisti okoliš” će prema svemu sudeći privući brojne građane koji će dati svoj obol u čišćenju brojnih divljih deponija. Akcija je dio globalnog pokreta Let’s do it – “World cleanup” u koji se do sada uključila 91 zemlja svijeta. Riječ je o velikoj čistki ilegalnih deponija, a akcija je dobrovoljna.
Kako su istaknuli iz Udruge Eko Zadar, nacionalna kampanja ove godine u Hrvatskoj okuplja predstavnike i predstavnice jedinica lokalne samouprave, osnovne i srednje škole te sve zainteresirane ekološki osviještene građane.
– U Zadarskoj županiji ima više od 200 ilegalnih deponija, dok je stvarni broj puno veći. Neodgovorno odložen otpad vidljiv je na svakom kilometru Hrvatske. Plastične vrećice zapetljane u granama stabala postale su nam, nažalost, svakodnevnica. Primjeri u šumi odloženog građevinskog otpada, dijelova namještaja, guma vidljivi su u Kožinu, uz ogradu legalnog deponija. Situacija je slična po cijeloj županiji, ističu iz Udruge Eko Zadar.
I uz sam rub Nacionalnog parka Paklenica, na putu za Veliko Rujno, nalazi se odlagalište komunalnog otpada Samograd koje je udaljeno svega 2,5 kilometra od Starigrada.
– Odlagalište se koristi od 1995. godine. Ograđeno je žičanom ogradom no, nažalost, izvan ograđenog prostora uvijek ima smeća koje raznosi bura na velike udaljenosti. Bezbroj plastičnih vrećica izgleda poput strašila. Unatoč jednom od najljepših dijelova naše županije, zbog smrada koji dopire sve do mora i smeća koje često ljeti gori, a i moguće zaraze, sve manje ljudi želi nastaviti živjeti u takvom nezdravom okruženju.
Konstantno se postavlja pitanje kada će problem odlagališta biti riješen s obzirom da predstavlja ekološku sramotu i primjer nemarnog ljudskog ponašanja prema okolišu, ističu iz Eko Zadra.
Trenutačno se vrši kartiranje, odnosno fotografiranje raznih odlagališta otpada te se na digitalne internetske karte postavljaju lokacije pomoću posebne aplikacije dostupne za iPhone i Android uređaje. Više o procesu kartiranja moguće je saznati na 023300119 ili na 0977116544 te na mail [email protected] ili internetskoj stranici www.zelena-cistka.org
 – Pozovite svoje prijatelje, susjede, rodbinu, provodite dan u druženju u prirodi i napravimo svi zajedno najviše što možemo, poručili su iz Eko Zadra.