Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gladuša 2012. – loše vrijeme i odlična zabava

16.04.2012. 22:00
Gladuša 2012. – loše vrijeme i odlična zabava


Za razliku od lani kada je bilo vedro i vjetrovito, oko 30 čvorova, ove godine posade su kisnule po bonaci gotovo sat vremena, u tišini, čekajući vitar…
Kormilari na Salima umjesto brojeva na brodu oblače velike muške mudante s brojevima


Vijencem od suhih smokava i lovorovog lišća Saljani su u subotu navečer okitili Šimu Stipaničeva i njegovu posadu na brodu Fulcrum, ukupne pobjednike treće po redu saljske Gladuše.
U petak popodne uz kišu i jugo u Sali su počele pristizati jedrilice. Mlada ekipa iz JK Guc tjednima je radila na pripremi i organizaciji mlade, ali vesele regate, i unatoč lošem vremenu danima prije i još goroj prognozi, u subotu ujutro na startu je bilo 27 jedrilica.
Vjerojatno se ni u jednom mjestu Zadarske županije krajem prošlog tjedna nije toliko gledalo u nebo kao u Salima. Jedrilo se na ruti Sali-Mrtovnjak-Lavdara-Sali.
Za razliku od lani kada je bilo vedro i vjetrovito, oko 30 čvorova, ove godine posade su kisnule po bonaci gotovo sat vremena, u tišini, čekajući vitar… I pojavio se nekako, kažu domaći da “bura gre na obed” pa je nije bio toliki problem čekati. Ipak, vjetar se nije penjao preko 15 čvorova.
Regata krstaša je na par dana oživjela mjesto prije skorog početka turističke sezone. Ono što je čini “drukčijom od drugih”, kažu ponosni organizatori, je dobra zabava. Već u petak navečer omiljena štacija, kafić Maritimo bio je pun. Nakon regate u subotu organizatori, svi redom volonteri, pokisle i pomalo promrzle jedriličare dočekali su sa spizom i vinom u prostorijama Guca, i tamo podijelili nagrade. Gladuši je tamo nakratko promijenjeno ime u “Situša”.
– Regatom smo zadovoljni, s obzirom na vrijeme, 27 jedrilica je odličan broj. Startali smo pod jačom burom, upali u bonacu i onda je ponovno zapuhalo uz pokoju kap kiše, kaže Lucija Šišeta iz organizacije Gladuše i dodaje:
– S obzirom na slabiji vjetar, regata je duže trajala, ali je bila zanimljivija i neizvjesnija. Po reakcijama jedriličara, sumještana i nas organizatora, nema razloga da se ne vidimo dogodine na 4. Gladuši 2013.
Zabava se do duboko u noć nastavila uz svirku domaćeg benda Fish Factorya i zagrebačkih muzičara poznatih kao Ljetno kino. Ujutro doručak i razlaz, do sljedeće Gladuše, do ponovnog susreta…


Pobjednici po skupinama




1. Geisha, Damir Repac, JK Uskok Zadar
2. Fulcrum, Šime Stipaničev, JK Tijat
3. Gringo 2, Robert Sandalić, JK Uskok Zadar
4. Britvulin, Jure Kašanac JK Skiper Split
5. Najdraža, Damir Odak, JK Uskok Zadar
6. Maherica, Dejan Vidić, JK Guc Sali
7. Sinister rouge, Josip Jerolimov, JK Uskok Zadar


Stipaničev nakon Atlantika osvojio i Gladušu


Pobjednik Šime Stipaničev poznat je daleko šire od jedriličarskih krugova. On je 2007. godine sam samcat, u jedrilici od 6,5 metara isplovio iz francuskog La Rochellea i prejedrio Atlantik, sve do brazilskog Salvadora de Baie. Treći je Hrvat koji je prejedrio Atlantik, a prvi koji je to učinio u regati, na Transatu 2007.