Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatski sabor sutra počinje 4. sjednicu

16.04.2012. 22:00
Hrvatski sabor sutra počinje 4. sjednicu


Hrvatski sabor sutra počinje svoju 4. sjednicu u sedmom sazivu koja bi trebala trajati četiri tjedna, odnosno do 11. svibnja.
Na predloženom dnevnom redu sjednice su 24 točke, od kojih je osam predložila Vlada.
Među tim zakonskim prijedlozima su i izmjene Zakona o javnom okupljanju kojima Vlada kani Markov trg ponovno otvoriti za mirna javna okupljanja i prosvjede, nakon što je na tom trgu sedam godina bilo zabranjeno prosvjedovati.
Sukladno odluci Ustavnog suda, Vlada predlaže ukidanje te zabrane te omogućuje mirno okupljanje i javni prosvjed na deset metara od zgrada Vlade, Sabora i Ustavnog suda, ograničavajući broj sudionika na do 1500. Takvi bi se skupovi mogli održavati između 8 i 22 sata, a morali bi se najaviti najkasnije 48 sati prije održavanja.
Na predloženom dnevnom redu, koji će zastupnici sutra dopuniti novim točkama, su i Vladine izmjene Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, prijedlog novoga Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, te izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji.
Sabor bi na 4. sjednici trebao raspraviti i nekoliko oporbenih prijedloga, među kojima i prijedloge HDZ-a i Hrvatskih laburista da se izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika pravo na tzv. povlaštenu mirovinu ukine i za Predsjednika Republike.
Na dnevnom redu je i više izvješća, među kojima i ono bivšeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka o obavljanju policijskih poslova u 2011., te Godišnje izvješće o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011. s nadopunom izvješća od 1. svibnja do 31. prosinca 2011.
Nakon utvrđivanja dnevnog reda, Sabor će sjednicu uobičajeno početi aktualnim prijepodnevom tijekom kojega će zastupnici postavljati pitanja premijeru Zoranu Milanoviću i članovima Vlade.
Po završetku ‘aktualca’, zastupnici bi trebali potvrditi Sinišu Hajdaša Dončića za novog ministra prometa, pomorstva i infrastrukture, koji će na toj dužnosti zamijeniti Zlatka Komadinu koji je mjesto ministra napustio zbog zdravstvenih razloga.