Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Niknut će maslinik na Trgu Damira Tomljanovića Gavrana na Bilom brigu

16.04.2012. 22:00
Niknut će maslinik na Trgu Damira Tomljanovića Gavrana na Bilom brigu


Udruga je u suradnji s Osnovnom školom “Zadarski otoci” iz Zadra pripremila projekt sadnje maslinika na zelenim površinama Trga Damira Tomljanovića – Gavrana i u školskom dvorištu. Cijela manifestacija odvija se pod motom “Djeci u povodu Dana planeta Zemlje”


Udruga SG SOD “Damir Tomljanović – Gavran” proslavit će u subotu 18. obljetnicu osnutka postrojbe. Udruga je u suradnji s Osnovnom školom “Zadarski otoci” iz Zadra pripremila projekt sadnje maslinika na zelenim površinama Trga Damira Tomljanovića – Gavrana i u školskom dvorištu. Cijela manifestacija odvija se pod motom “Djeci u povodu Dana planeta Zemlje”. Tom prilikom bit će održano predavanje o maslinama inženjera Marka Ivkovića, a u sadnji će sudjelovati i učenici škole.
Inače, gardijsko središte za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović – Gavran” je postrojba koja je osnovana 17. travnja 1994. godine u Šepurinama na inicijativu generala Ante Gotovine, a zapovjednik postrojbe bio je brigadir Werner Ilić.
Najteže je unijeti duh u te zidove
Prema riječima generala Gotovine postrojba je nastala jer je tijekom operacije Maslenica, a i poslije uočen nedostak dobro obučenog dočasničkog kadra u HV-u.
– Sve dobro funkcionira od zapovjednika brigade preko zapovjednika bojne do zapovjednika satnije, a od zapovjednika satnije prema dolje je postojao prazan prostor. Na terenu je primijećeno da ne postoji dobar manevar manjih snaga – borbene skupine, desetine i voda, a razlog tome je nedostatak kvalitetnog dočasničkog kadra od zapovjednika borbene skupine i desetine do zapovjednika voda. Najlakše je bilo izgraditi infrastrukturu, a najteže unijeti duh u te zidove, rekao je tada general, a danas haaški uznik Ante Gotovina.
Pod nazivom Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva (OS GDP) “Pukovnik Damir Tomljanović – Gavran” središte je 26. srpnja 1994. otvorio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. U svibnju 1995. godine, prema zapovijedi ministra obrane RH, ime postrojbe se mijenja u Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović – Gavran”, (skraćeno: SG SOD D. T. – Gavran). Glavna zadaća postrojbe bila je obučavanje pripadnika gardijskih i i specijalnih postrojbi HV i HVO za izvršavanje specijalnih zadaća kroz temeljne i specijalističke obuke.
U SG SOD “D. T. – Gavran” provodile su se sljedeće obuke: temeljna dočasnička obuka za zap. desetine-voda gardijskog desantnog pješaštva, temeljna vojna padobranska obuka, specijalistička obuka za instruktora pješačke obuke, specijalistička obuka za minsko-eksplozivna sredstva i diverzije (MESID), specijalistička obuka za snajperiste, specijalistička Commando obuka, specijalistička obuka za instruktore vojnog padobranstva, specijalistička obuka za instruktore MESID, specijalistička obuka za instruktore snajperiste, specijalistička obuka za Commando instruktore.
Postrojba u miru
Također, u Šepurinama su se provodili i razni tečajevi, kao npr. tečaj za kadete za školovanja u inozemstvu, tečaj za izvidnike diverzante, a isto tako su se provodila i stažiranja instruktora za nove, kao i za instruktore u matičnim postrojbama. Vojni instruktori posebice su bili poznati po pješačkim hodnjama dugim 250 kilometara. Razne obuke u SG SOD D. T. – Gavran uspješno je završilo više od tisuću vojnika, dočasnika i časnika, koji su stečeno znanje i iskoristili u stvarnim ratnim operacijama i time u svojim postrojbama bitno utjecali na samo izvođenje povjerenih im ratnih zadaća.
Kasnije u miru, SG SOD bila je postrojba kojom se Hrvatska vojska ponosila te je predstavljena mnogim stranim vojnim izaslanstvima koja su dolazila u posjet Hrvatskoj vojsci. Danas, pravna sljednica SG SOD-a je Bojna za specijalna djelovanja koja je nastala spajanjem SG SOD D. T. – Gavran, Središta za obuku izvidnika i diverzanata iz Delnica, i 1. hrvatskog gardijskog zdruga.


Program obilježavanja 18. godišnjice postrojbe “Damir Tomljanović – Gavran”




– 08:00 – sveta misa zadušnica za sve poginule i pokojne branitelje (crkva Bl. Alojzija Stepinca na Bilom brigu)
– 08:30 – zajedničko fotografiranje ispred crkve i na Trgu Damira Tomljanovića – Gavrana
– 09:00 – 10:00 – izložba radova profesora OŠ Zadarski otoci u predvorju škole
– 10:00 – 12:00 – predavanje o maslinama inženjera Marka Ivkovića te sadnja maslina zajedno s djecom i djelatnicima OŠ Zadarski otoci
– 13:00 – odlazak članova Udruge i gostiju u prostorije Udruge na domjenak i druženje