Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pipan: Nemamo izbora nego pobijediti

16.04.2012. 22:00
Pipan: Nemamo izbora nego pobijediti


Imamo određenih problema sa sitnim ozljedama, no one su sastavni dio sporta. Vrbanc je propustio dva treninga zbog natečenog zgloba, Zadnik ima virozu, a Reed je izvrnuo zglob u Zaboku, ali to su sve ozljede koje se mogu sanirati. Mislim da će svi biti u redu do utakmice – kaže trener Zadra


Split je u prošlom kolu na Gripama pobijedio Cedevitu. Tri tjedna ranije, u svojoj je dvorani, gdje ove sezone ima omjer 15-0, po drugi put svladao Zadar. U međuvremenu je donio i dva boda iz Zagreba, zahvaljujući uvjerljivoj pobjede nad “mravima”. Jedina dva dosadašnja poraza u Ligi za prvaka doživio je na gostovanjima kod jedine neporažene Cibone (8-0) i Cedevite, s kojom trenutno dijeli drugo mjesto (omjer 6-2). Zbog toga među navijačima „žutih” vlada svojevrsna euforija, a igrači i trener najavljuju kako imaju igru, kojom mogu pobijediti bilo koga u državi. Pa i Zadra na Višnjiku, čime bi napravili veliki korak ka regionalnoj ligi sljedeće sezone. Zadar, pak, u večerašnji dalmatinski derbi ulazi s omjerom 5-3 i tri uzastopne pobjede, te imperativom da nastavi taj niz.
– Nemamo drugog izbora nego pobijediti – ističe Aleš Pipan.
– Ako želimo ostati u utrci za ABA ligu, poraza na Višnjiku više ne smije biti. Tako se pripremamo, tako razgovaramo i razmišljamo. Dat ćemo sve od sebe da pobjeda ostane u Zadru.
Sitne ozljede
Stanje u momčadi nije idealno što se fizičkog dijela tiče.
– Imamo određenih problema sa sitnim ozljedama, no one su sastavni dio sporta. Vrbanc je propustio dva treninga zbog natečenog zgloba, Zadnik ima virozu, a Reed je izvrnuo zglob u Zaboku, ali to su sve ozljede koje se mogu sanirati. Mislim da će svi biti u redu do utakmice – kaže trener Zadra.
Hoće li se u sastav vratiti Karlo Vragović, koji je zbog ozljede zgloba propustio posljednje četiri utakmice, Pipan će odlučiti nakon jutarnjeg treninga.
– Vragović je jučer ujutro odradio prvi trening s momčadi nakon ozljede. Rekao mi je da se dobro osjeća, iako su bolovi još uvijek prisutni. Mislim da ima dosta šanse da bude među dvanaest i da nam pomogne barem pet-šest minuta.
U svakom slučaju, atmosfera u momčadi je dobra, igrači su optimistični, svjesni važnosti utakmice, te imaju veliku želju da nastave pozitivan niz i približe Zadar željenom cilju. Zato će svi koji imaju nekakvih problema stisnuti zube i nastojati dati sve od sebe da večeras upišu četvrtu uzastopnu pobjedu.
Nametnuti svoj tempo
Pipan po običaju nije otkrio previše detalja kako će se suprotstaviti Splitu. Sigurno je jedino da od svojih igrača očekuje bolji pristup nego na prethodna tri susreta sa “žutima” ove sezone. U jedinoj pobjedi na Višnjiku Zadar se morao čupati, nakon zaostatka od 10 poena na poluvremenu, dok je na Gripama dvaput poražen, posljednji put prije nešto više od tri tjedna.
– Tamo smo jako slabo ušli u utakmicu. Oni su prvu četvrtinu dobili 11 razlike i to si ovdje ne smijemo priuštiti. Ne smijemo im dopustiti da stvaraju razliku, nego mi moramo držati tempo i forsirati svoju igru. Trebamo što bolje početi i taj ritam držati do kraja. Mislim da ne možemo odigrati onako loše, kako smo odigrali u Splitu.
Okosnica splitske momčadi je poznata. To su iskusni bekovi Srđan Subotić i Ivan Mimica, zatim Nikola Vujčić i Josip Sobin na centarskim pozicijama pa Zadranin Toni Dijan i sve bolji Luka Babić.
– Dobro poznajemo Splićane, kao i oni nas. Gledali smo i njihovu posljednju utakmicu protiv Cedevite. Nisu pokazali ništa novo čime bi nas mogli iznenaditi. Znamo sve o njima i odakle prijeti najveća opasnost. Još nas boli onaj poraz na Gripama. Trebamo odigrati ono što najbolje znamo, čvrstu, agresivnu i kvalitetnu obranu, s mnogo tempa. Protiv Zaboka smo odigrali nešto bolje i u napadu. Nadam se da će sada biti još bolje, te da ćemo doći do nove pobjede – za kraj će Pipan.


Liga za prvaka




Raspored 9. kola: Zadar – Split (19 sati), Zagreb – Zabok (18), Cedevita – Svjetlost Brod (19), Jolly – Cibona (20).


Četvrta utakmica


Zadar i Split sastali su se već triput ove sezone i uvijek je slavila domaća momčad. Krajem studenog prošle godine Split je na Gripama pobijedio rezultatom 86:74, predvođen trojcem Mimica (26p, 5sk, 4as), Subotić (16p, 6as), Sobin (14 p, 7sk). Početkom ožujka Zadar je na Višnjiku slavio istom razlikom, 90:78, preokretom u drugom poluvremenu (55:33), za koji su najzaslužniji bili Vrkić (18p) i Vrbanc (16p). Za “žute” tada nije igrao ozlijeđeni Mimica, ali jest Vujčić, koji je postigao 30 poena. Treća i do sada najvažnija utakmica igrana je prije 24 dana, a Split je u svojoj dvorani pobijedio sa 79:73, predvođen Subotićem (19p, 9as) i Sobinom (16p). Mimica i Dijan su postigli po 11 poena, dok je Vujčić ostao na četiri, ali je imao po šest asistencija i skokova. Važnu je ulogu odigrao i mladi Babić, koji igra sve bolje i to je šestorka na koju Zadrani večeras moraju obratiti najviše pozornosti.


Bavčević: Odlučit će skok i obrana


– Utakmica na Višnjiku i ona sljedećeg utorka u Šibeniku u velikoj će mjeri odrediti naš status, ambicije i budućnost. Ne treba posebno naglašavati kako nikad nikome nije lako igrati u Zadru. Zadrani, “doručkuju, ručaju i večeraju” košarku, bez obzira na njezinu kvalitetu i na rang u kojem se natječu. Nismo imali puno vremena za pripremu, ali ovo nam je već četvrti međusobni ogled ove sezone i odlično se poznajemo – kaže u najavi večerašnje utakmice Nikša Bavčević, trener Splita, prenosi portal Kosarka.hr.
Što će odlučiti?
– Skok i obrana. Zadrani igraju vrlo agresivnu obranu, očekujem presing na loptu po cijelom terenu. Kada sam svojedobno posjetio Springfield, vidio sam u “Hall of Fameu” jednu rečenicu u kojoj je sve sažeto: “Pobjede donose publiku, obrana donosi pobjede, a titule donose skokovi”.
Luka Babić također vjeruje da je Split sposoban odnijeti bodove s Višnjika.
– Protiv Zadra trebamo odigrati muški, hrabro i bez opuštanja. Idemo na Višnjik ostaviti srce na parketu. Naši su domaćini opasni šuteri, ali nećemo gledati njih. Razmišljamo samo o sebi i o tome kako da još jedno gostovanje uspješno okončamo.