Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pjesnikinja i buntovnica koja trajno nadahnjuje i potiče na stvaranje

16.04.2012. 22:00
Pjesnikinja i buntovnica koja trajno nadahnjuje i potiče na stvaranje


U ime Društva hrvatskih književnika nazočne je pozdravio predsjednik, gospodin Božidar Petrač, pohvalivši entuzijazam organizatora koji su u veoma kratkom roku uspjeli povezati sva značajna mjesta Vesninog djetinjstva te organizirati jednu ovakvu manifestaciju, izrazivši nadu kako će se ova manifestacija nastaviti i sljedeće godine


Putovati autobusom od Zagreba do Splita s akademikom Tonkom Maroevićem velika je čast i privilegija. U društvu je bio i Davor Šalat, književnik i urednik na Radio Sljemenu. Vožnja nam je do Splita bila zapravo kratka. Akademik Maroević iz svoje je torbe najprije izvadio knjigu Crna maslina, (kupljena na pijaci u Splitu 1955. godine), a potom i druge Vesnine knjige iz kojih nam je čitao stihove. Na to se svojom analizom nadovezao Šalat i pokrenuo raspravu o Vesninom pjesništvu i razmišljanje o proslavi njezinoga devedesetog rođendana – sve u autobusu, u pokretu, u nemiru njezinih poruka i ponosu što smo je poznavali. Potom je Davor Šalat izvadio i svoju knjigu koja je netom izašla Posrtanjem za alibijem dvadeset bitnih knjiga hrvatske poezije (2000. – 2010.), Vesna Parun: Suze putuju.
Tema – samo Vesna
U Splitu nas je dočekao bard hrvatskog pjesništva Jakša Fiamengo, koordinator Dana Vesne Parun. Na brodu od Splita za Šoltu sreli smo još i Sanju Pilić, Božidara Petrača te članove šibenske delegacije. Tema je bila samo Vesna. Vesna Parun pokopana je u Grohotama na starom groblju bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika. Željela je biti pokopana uz svog djeda po majci Antu Mateljana Jukića. Ovaj izbor nije bio slučajan. Puntarka-buntovnica nosila ga je utkana u genima sa škoja. Vesnu Parun definirala su tri otoka – Prvić, Vis i Šolta. Šolta je otok koji je nosila u sebi. Općinsku nagradu primila je za životno djelo – najvrednije priznanje Otoka Šolte. Vječni smiraj našla je također na tom otoku, vratila se začetku postojanja, smiraju koji donosi majčino okrilje.
U povodu obilježavanja 90. godišnjice rođenja velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, dana 10. i 11. travnja 2012. godine na otoku Šolti održana je književno-kulturna manifestacija pod nazivom Dani Vesne Parun. Ova manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Općine Šolta, u organizaciji Kulturno-informativnog centra i Društva hrvatskih književnika, a u suradnji s gradom Šibenikom i osnovnim školama iz Šibenika, Zlarina, Prvića, Visa i Šolte.
Uz podršku gradonačelnika Šibenika gospodina Ante Županovića te u koordinaciji s tamošnjom pročelnicom Ureda za društvene djelatnosti gospođom Živanom Podrug, Šoltani i Šibenčani uključili su u ovu manifestaciju Vesnin otok Zlarin i Područnu školu Zlarin, rodni joj Prvić i prvićku područnu školu te grad Šibenik i Osnovnu školu Fausta Vrančića. Osim ova dva otoka, u manifestaciji su sudjelovali predstavnici otoka Visa na kojem je Vesna inače provela đačke dane.
U predvečerje 10. travnja u Domu kulture u Grohotama, na obljetnicu devedesetog rođendana najveće pjesnikinje dvadesetog stoljeća Vesne Parun, načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić svečano je otvorio prve Dane Vesne Parun na Šolti. Nazočnima su se potom obratili i gradonačelnik Šibenika gospodin Ante Županović te dožupan Splitsko-dalmatinske županije gospodin Visko Haladić pohvalivši organizatore i naglasivši značaj ove manifestacije koja je povezala dvije županije, četiri otoka i najznačajnije književno društvo u Republici Hrvatskoj – Društvo hrvatskih književnika.
Vesna Parun – stihom i slikom
U ime Društva hrvatskih književnika nazočne je pozdravio predsjednik, gospodin Božidar Petrač, pohvalivši entuzijazam organizatora koji su u veoma kratkom roku uspjeli povezati sva značajna mjesta Vesninog djetinjstva te organizirati jednu ovakvu manifestaciju, izrazivši nadu kako će se ova manifestacija nastaviti i sljedeće godine.
Kulturno-informativni centar Općine Šolta postavio je u Domu kulture izložbu Vesna Parun – stihom i slikom. Program je najavila voditeljica Kulturno-informativnog centra i organizatorica manifestacije u ime Općine Šolta Tihana Glavurtić, nakon čega je vođenje programa preuzeo Jakša Fiamengo, koordinator u ime Društva hrvatskih književnika.
Program je započeo pjesničkom večeri pod nazivom Hrvatski pjesnici Vesni Parun, a Vesnine i svoje pjesme govorili su književnici: Božidar Petrač, Tonko Maroević, Jakša Fiamengo, Sanja Pilić, Anela Borčić i Davor Šalat. U opuštenoj atmosferi uz ugodnog moderatora prisjetili smo se Vesninih stihova, a potom čuli i poneke nove pjesme bliskih nam, pa i otočkih motiva. Potom je uslijedila promocija monografije Dalmacija – hrvatska ruža svjetova, knjiga od 800 stranica, s 260 autorskih tekstova i mnoštvom ilustracija, knjiga koja priča povijest Dalmacije u posljednja dva milenija. Knjigu su predstavili Jakša Fiamengo te urednik i izdavač Ante Mekinić, objasnivši o kakvom tematski i vremenski opsežnom djelu se zapravo radi. Program je nastavljen ujutro 11. travnja, susretom na starom groblju u Grohotama gdje su gradonačelnik Šibenika gospodin Ante Županović i načelnik Općine Šolta gospodin Nikola Cecić-Karuzić položili vijence na grob Vesne Parun te minutom šutnje odali počast velikoj poetesi.
Uspješan književni kolokvij Vesna Parun u našem vremenu
U Dom kulture na red su došli i najmlađi. Svoje literarne radove pročitali su učenici osnovnih škola Vis, Faust Vrančić, Prvić, Zlarin i Grohote. Potom je načelnik Općine Šolta, zajedno s dožupanom Viskom Haladićem i gradonačelnikom Šibenika Antom Županovićem, uručio pohvalnice i prigodne poklone jedanaestorici osnovaca koji su nas osvojili svojim stihovima i prozom na temu maslina ili su pak uljepšali izložbu u Domu kulture svojim raznolikim likovnim rješenjima motiva masline.
Nastavak svečanog programa bio je književni kolokvij Vesna Parun u našem vremenu na kojem su književnici Božidar Petrač, Tonko Maroević i Davor Šalat prezentirali svoje osvrte na odabrana Vesnina poetska djela. Načelnik Općine Šolta dodijelio je zahvalnice književnicima, ravnateljima osnovnih škola, gradu Šibeniku te Društvu hrvatskih književnika, a potom su odrasli ustupili Dom kulture učenicima Osnovne škole Grohote za koje su organizatori ove manifestacije priredili susret s književnicom koju su šoltanski osnovci već dugo željeli upoznati na svom otoku – Sanjom Pilić. Po završetku prvih Dana Vesne Parun već sljedećeg dana, uz mnoštvo čestitki i pohvala za uspješno pokretanje ove manifestacije, započeli su razgovori i planiranje sljedećih, drugih Dana Vesne Parun u kojima se organizatori nadaju u program uključiti i šoltanske pjesnike koje je nadahnula velika majstorica stiha; šoltanska, zlarinska, prvićka, šibenska, viška i nadasve hrvatska, najveća pjesnička legenda među pjesnikinjama – Vesna Parun.