Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Povratak pravoj ljubavi

16.04.2012. 22:00
Povratak pravoj ljubavi


Ova svestrana umjetnica, kao mlada trenirala je balet kod Kuzme Beovića te je jedno vrijeme amaterski glumila, otvorila je početkom travnja u poznatom zadarskom caffe baru “Zodiac” tematsku izložbu pod nazivom “Nebesko ognjište”


Da se u svima nama skriva kreativnost, bez obzira na to kamo nas život odveo, savršeno dokazuje primjer zadarske slikarice Đurđice Raić. Nakon 36 godina rada u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ova, do sada očima javnosti skrivena umjetnica, jednoga se jutra probudila i odlučila da je vrijeme za odlazak u mirovinu te povratak svojoj pravoj ljubavi – slikarstvu.
Balet, gluma, slikarstvo…
Ova svestrana umjetnica, kao mlada trenirala je balet kod Kuzme Beovića te je jedno vrijeme amaterski glumila, otvorila je početkom travnja u poznatom zadarskom caffe baru “Zodiac” tematsku izložbu pod nazivom “Nebesko ognjište”. U “Zodiacu” se, naime, već 12 godina održavaju izložbe, a kako zodijak ima 12 znakova gospođa Đurđica na dva je različita načina, u 24 slike, prikazala znakove zodijaka te je izložbu u produkciji Galerije Morsky nazvala “Nebesko ognjište”. Horoskopski znakovi prikazani su kao lijepe žene, a slike su nastale u akvarelu, gvašu i temperi.
Iako je nakon dugo vremena ovom izložbom definitivo izašla iz anonimnosti, gospođi Đurđici ovo nije prva izložba. Kako i sama priznaje, bez obzira na posao kojim se bavila, čitav život je nešto skicirala i crtala, pa makar samo karikature ljudi iz ureda.
– Uvijek sam pomalo koketirala sa slikarstvom i divila se uzorima, no ostala sam na svega dvije dekorativne izložbe hladnom bojom na staklu koje su realizirane u razmaku od desetak godina, kaže umjetnica koja se može pohvaliti kako su svi izloženi primjerci s obje izložbe prodani.
Zadarske crkve na kupama
Osim ovih radova slikarica izrađuje i prigodne slike za djecu na temu strip junaka, bajki ili životinja. Trenutno radi na oslikavanju kupa (kanalica) i to motivima Donata i ostalih zadarskih crkvi. Nakon što projekt bude pri kraju i ova izložba ugledat će svjetlo dana u jednom od zadarskih prostora. U međuvremenu Đurđicin plan je nastaviti uživati u onome što voli.
– Zaljubljena sam u boju i ljepotu koliko je mogu dati. Nemam pretenzije da budem veliki slikar, bavit ću se slikarstvom i probat ću sve. Cilj mi je da radim, slikam i da se moj rad vidi, zaključuje gospođa Đurđica.
Njezina prva izložba nakon dužeg razdoblja, postavljena u “Zodiacu”, prodajnog je karaktera, a sve informacije mogu se dobiti i u Galeriji Morsky koja je producirala izložbu.


Kratka biografija




Đurđica Raić umirovljena je ekonomistica s 36 godina radnog staža u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. U djetinjstvu se bavila baletom te je plesala kod poznatog zadarskog plesnog pedagoga Kuzme Beovića, a u gimnaziji je bila član amaterskog kazališta kod profesora Šime Dunatova. Glumila je tako u predstavi “Dundo Maroje”, a kao sedamnaestogodišnja djevojka utjelovila je lik Hektorove žene Andromahe u “Trojankama” u predstavi koja je igrana u sv. Donatu. Po želji roditelja upisala je studij ekonomije koji je završila u Splitu, a nakon umirovljenja aktivno se bavi slikarstvom.


12 znakova zodijaka


Izložba “Nebesko ognjište” otvorena je u “Zodiacu” 5. travnja a prikazuje 12 znakova zodijaka na dva različita načina. Otvorenje je vodila Olja Erceg iz Galerije Morsky, a u programu su sudjelovala i dva glazbenika. Na električnoj gitari nastupio je Momo Beduin dok je trubu zasvirao likovni pedagog Zoran Friganović.
– Zahvaljujem se ovim putem svim donatorima i pravim prijateljima na nesebičnoj potpori kako bi ova izložba mogla biti realizirana, rekla je Đurđica.