Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Sabor šalje Kosor u Bleiburg

16.04.2012. 22:00
Sabor šalje Kosor u Bleiburg


Ako Jadranka Kosor odbije ići u Bleiburg, tamo će u ime Sabora morati govoriti drugi potpredsjednik iz redova HDZ-a – Vladimir Šeks kojeg su već jednom izviždali


Predsjednica HDZ-a i potpredsjednica Sabora Jadranka Kosor vjerojatno će biti posljednji političar koji će uime hrvatskog parlamenta govoriti na komemoraciji u Bleiburgu koja se ove godine održava 12. svibnja. Naime, predsjedništvo Sabora na današnjoj će sjednici, neslužbeno doznajemo, donijeti odluku o ukidanju pokroviteljstva nad komemoracijom posvećenoj žrtvama zločina počinjenih u danima neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata. No, s obzirom da je državnim proračunom pola milijuna kuna već predviđeno za organizaciju blajburške manifestacije, saborsko pokroviteljstvo ostat će još ove će godine, a onda će se prekinuti ta tradicija uvedena 2000. A kako je praksa da govornik u Bleiburgu bude predsjednik Sabora ili, pak, njegov potpredsjednik, parlamentarna većina odlučila je da 12. svibnja to bude Jadranka Kosor.
Finiš kampanje
– HDZ se zalaže da Sabor i dalje bude pokrovitelj Bleiburga, prema tome jedino je logično da njihova predsjednica bude izaslanica na komemoraciji, rekao nam je visoki dužnosnik većinske koalicije. U slučaju da Jadranka Kosor odbije ići u Bleiburg, tamo će uime Sabora morati govoriti drugi potpredsjednik iz redova HDZ-a – Vladimir Šeks. Međutim, u Kukuriku koaliciji vjeruju da će Jadranka Kosor objeručke prihvatiti ovaj zadatak, posebno stoga što će komemoracija biti u finišu kampanje za izborni sabor HDZ-a koji je 20. svibnja. Inače, Šeks je jednom i to kao predsjednik Sabora govorio na blajburškom polju. Bilo je to 2005., a prisutni su mu cijelo vrijeme zviždali i dobacivali uvrede. Razlog takvom dočeku bila je Šeksova glasovita brojalica “identificirati, otkriti, uhititi, transferirati” koja se odnosila na generala Antu Gotovinu koji je tada još bio u bijegu.
Zabava nacije
Jadranka Kosor je i jučer na konferenciji za novinare izrazila HDZ-ovo protivljenje ukidanju saborskog pokroviteljstva.
– Za nas je to potpuno neprihvatljivo. Bleiburg je postao mjesto koje simbolizira stradanja nevinih žrtava, a nevini su svi koji su ubijeni bez suda. Na Bleiburgu su bili i Ivo Josipović i Zoran Milanović, što se u međuvremenu promijenilo i zašto bi Sabor sada trebao odustati od tog pokroviteljstva uvedenog u vrijeme Vlade Ivice Račana, zapitala se Jadranka Kosor. Prema njezinom mišljenju vladine stranke pokušavaju “naciju zabaviti raspravom o Bleiburgu” kako se se ona ne bi bavila “svakidašnjim teškim životom”.
– Njihov politički manevar da se ponovnim otvaranjem apsolvirane teme Bleiburga prikrije stalno povećanje cijena, nezaposlenih i greške vladajuće koalicije, zaključila je predsjednica HDZ-a.


Državni vrh u Jasenovcu




Tradicionalna komemoracija u Jasenovcu ove će godine okupiti cijeli politički vrh države. Najavljen je dolazak predsjednika Republike Ive Josipovića, predsjednika Sabora Borisa Šprema i predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Ovogodišnja komemoracija održat će se u nedjelju 22. travnja, točno na 67. obljetnicu proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac. (T.P.)