Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bankarica kontradiktorna oko isplate kredita Badurini

Autor: Suzana Bandić

16.04.2013. 22:00
Bankarica kontradiktorna oko isplate kredita Badurini

Foto: Vedran SITNICA



Petoricu optuženika tužiteljstvo sumnjiči da su krivotvorili službene isprave, odnosno dokumentaciju prilikom gradnje hotela Luna na Pagu, u vlasništvu Nevena Badurine, paškog “kralja inćuna”


Svjedočenjem Dubravke Pavičić, zaposlenice u zadarskoj podružnici Hypo banke, jučer je na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje poznatom paškom poduzetniku, “kralju inćuna” Nevenu Badurini (42), poduzetniku Siniši Krekiću (47), vlasniku tvrtke Invest Zadar, građevinskim inženjerima Damiru Bukovcu i Damiru Škari, iz Vrbovca te Pavlu Reljiću iz Zadra.
Pavičić je svjedočila o isplati kredita koji je ranije dogovoren i odobren u toj banci te dokumentaciji koja je pri tom trebala biti priložena. Ispričala je kako je novac isplaćivan temeljem priložene dokumentacije o privremenim situacijama, ali je i istaknula da nitko na terenu nije provjeravao je li, zaista sve i izvedeno kako to piše. No u dijelu koji se odnosio na navode optuženika da je zbog potrebe plaćanja unaprijed kod nabave materijala, opreme i slično, dogovoreno povećanje iznosa u privremenoj situaciji, Pavičić je bila kontradiktorna. Prvo je rekla kako to nije istina te da je iznos za avansno plaćanje bio isplaćivan temeljem predračuna, a kasnije je ipak ostavila i mogućnost da je dogovor bio drugačiji.
Krivotvorenje službenih isprava
Petoricu optuženika tužiteljstvo sumnjiči da su krivotvorili službene isprave, a konkretno dokumentaciju prilikom gradnje hotela Luna na Pagu, u vlasništvu Nevena Badurine. U optužnom prijedlogu stoji da su oni u vremenu od 25. studenoga 2005. pa do 28. lipnja 2007. godine prilikom izgradnje hotela Luna gdje je Badurina, tada vlasnik poduzeća Luna d.o.o., bio investitor, Krekić izvođač radova, Bukovac šef gradilišta, Škaro zamjenik šefa gradilišta, a Reljić nadzorni organ, dogovorili, a potom 10. svibnja 2007. godine sastavili, potpisali i ovjerili 13 privremenih situacija, iako su znali da stvarno stanje ne odgovara izvedenom. Tako da su za privremenu situaciju pod brojem jedan, kojoj je stvarna vrijednost izvedenih radova 2.486,947,83 kune, unijeli iznos od 3.442,191,90 kuna, za situaciju pod brojem, tri čija je vrijednost izvedenih radova 3.662,691,88 kuna, unijeli 1,575,888,61 kuna, za situaciju broj 10 umjesto 2.187,453,69 kuna, unijeli su 4.687,474,86 kuna, a u situaciji broj 11 umjesto 3.026,608,97 unijeli 4.137,516,29 kuna.
Traži se uvjetna osuda
Općinsko državno odvjetništvo na teret im stavlja da su na taj način puno veće iznose od stvarnih troškova unijeli i za sve preostale privremene situacije koje se odnose na temeljne radove, pa da su tako prikazivali veće utroške betona i armature negoli je zapravo bilo utrošeno, a kada je riječ o elektroinstalacijama, tamo da su umanjili vrijednost utrošenog materijala. Takve ovjerene i potpisane situacije po optužbi su predavane periodično u Hypo banku koja je potom temeljem njih isplaćivala novac Invest Zadru, a tvrtka je tim novcem avansno plaćala materijal i tako ostvarivala gotovinske popuste kako je to unaprijed dogovorio Badurina.
Za svih pet okrivljenika traži se uvjetna osuda od osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine.