Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kalmeta: Zadar ne smije stati

Autor: Siniša Klarica

16.04.2013. 22:00
Kalmeta: Zadar ne smije stati

Foto: Vedran SITNICA



Priča o natječaju za treću fazu Gaženice je priča za malu djecu, tvrdi Božidar Kalmeta jer bi tako odabran koncesionar u pristanišnoj zgradi izgradio samo ono što njemu treba, a ne i čekaonice za putnike i urede za državne službe


„Zadar ne smije stati” – naziv je programa koalicije HDZ – HSP Ante Starčevića – HSU – HČSP – AHSS koji je sinoć predstavljen u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Program je to razvoja Zadra 2013. – 2014. koji su u podužim izlaganjima predstavili članovi stranaka koalicije. Kandidat za gradonačelnika Zadra Božidar Kalmeta rekao je u uvodu da je HDZ proteklih godina napravio najviše za Zadar. Štoviše, da je bilo tko drugi bio na istom mjestu, ne bi toliko napravio koliko HDZ. To, kaže Kalmeta, priznaju svi, pa i poznati svjetski mediji, ali ipak ima jedan, najbitniji problem s kojim će se HDZ uhvatiti u koštac.
– Najveći problem u Zadru je nezaposlenost, i borba protiv nezaposlenosti od najveće je važnosti. Mi smo našim programom obuhvatili sve segmente u gradu, ali najveći problem, nezaposlenost ćemo morati smanjiti na minimum, rekao je u uvodu Kalmeta prepuštajući specifičnosti programa članovima svoje koalicije.
Osim nezaposlenosti, Kalmeta je definirao dva, trenutačno, ključna problema. Prvi je odustajanje od zadarskih, ali istovremeno i od projekata koji su od važnosti za Hrvatsku. Tu se prije svega misli na Gaženicu, koja bi uz Gospodarsku zonu Crno mogla inicirati nekoliko tisuća novih radnih mjesta. Ako HDZ ne ostane na vlasti, po Kalmeti, sigurno se neće realizirati treća faza Gaženice.
– Tome ćemo se žestoko suprostaviti, jer nema razloga za odustajanje od projekta skupa s portom za kruzere. Priča o natječaju za treću fazu je priča za malu djecu. Kad bi i našli koncesionara, on bi u pristanišnoj zgradi izgradio samo ono što njemu treba. Mi želimo izgraditi ne samo čekaonice za putnike, nego i urede za carinu, lučku upravu i dr. Doduše, neka se cijena pristanišne zgradi smanji, ali ne smijemo odustati jer imamo najpovoljnije kredite, rekao je Kalmeta.
– Nemam ništa protiv Splita, jer volim sve hrvatske gradove podjednako, ali je na djelu najava sadašnjeg ministra uprave o svedalmatinskom referendumu na kojem će se odlučivati hoće li Dalmacija biti podijeljena u županije kao dosad ili će biti jedna regija. Nažalost, SDP I HNS se ne protive tome i čak provode antizadarsku politiku. Dugoročno, to je katastrofalan potez i tome ćemo se suprostaviti, jer je jasno da će Zadar u takvim okolnostima biti preglasan. Suprotstavit ćemo se tome kao što smo se suprotstavili i nekima u svojoj stranci koji su htjeli termoelektranu na ugljen ili autoput koji ne prolazi kroz tunel Sv. Rok, rekao je Kalmeta obećavajući pobjedu već u prvom krugu.
HDZ-ova koalicija, također obećava investitorima i smanjenje komunalne naknade 75% za investicije na kopnu i 90% za investicije na otocima te plaćanje „Mrsićevih pripravnika” puno više od 1.600 kn.