Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sreća supružnika nije zapisana u zvijezdama

Autor: Ante Rogić

16.04.2013. 22:00
Sreća supružnika nije zapisana u zvijezdama


Sudionici kongresa isticali su “suvremenost enciklike Humanae vitae”, te govorili o aktualnosti tema o obitelji


Iz tiska je izašao Zbornik radova međunarodnog kongresa “Humanae vitae za sva vremena”, a predstavljen je u Nadbiskupskom ordinarijatu u Zadru. Kongres o kojem je riječ o zborniku održan je 2008. godine u povodu 40. godišnjice objave enciklike Humanae Vitae pape Pavla VI. Na njemu se okupilo 200 sudionika, a zajednički su ga organizirali Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj, Zadarska nadbiskupija, Hrvatsko katoličko liječničko društvo i Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara. Sudionici kongresa isticali su “suvremenost enciklike Humanae vitae”, te govorili o aktualnosti tema o obitelji koja bi trebala zauzimati središnje mjesto crkvenog života i pastorala.
– Obitelj je, naime, na izvrsni način “put Crkve”. I tko promiče obitelj, promiče čovjeka, tko je napada napada čovjeka. Zbog toga Crkva osjeća potrebu svjedočiti svima ljepotu nauma Božjega o obitelji, pokazujući u njoj nadu čovječanstva. Kad nas je 2003. blaženi Ivan Pavao II. treći put pohodio, biskupi su uputili prigodnu poslanicu s naslovom “Obitelj je put Crkve i naroda”. Povijest čovjeka i povijest ljudskog spasenja ide preko obitelji, koja je u središtu Božje pozornosti. Zbog toga obitelj, kao prva škola “društvenih vrlina”, u središtu je osobite društvene i crkvene skrbi. Ali i u rukama i skrbi sami supružnika. Oni, naime, svakim danom bivaju svjesni kako je njihova bračna sreća zapravo u njihovim i Božjim rukama, kazao je prilikom predstavljanja mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski ističući kako budućnost braka nije unaprijed predodređena.
– A niti su uspjeh i sreća supružnika negdje u zvijezdama zapisani. Ne, oni su predani u ruke supružnicima. A projekt obiteljskog zajedništva uručen je njihovom razumu i srcu, njihovoj slobodi i odgovornosti. I ostvaruje se svakog dana i u svakoj pojedinoj prigodi. Stoga je stvaranje “Zajednice osoba” zadatak pred kojim se nalazi svaka obitelj. Ali, ono je i milosno stanje za koje se valja Bogu moliti, te isprositi zagovor, zaštitu i blagoslov Svete Obitelji, kazao je, među ostalim, mons. Puljić prilikom predstavljanja zbornika posvećenog kongresu o enciklici Pavla VI. Zbornik ima 210 stranica, a može se kupiti po cijeni od 120 kuna.