Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sveučilište i dalje bez profesora za južnoslavenske jezike

Autor: Ante Rogić

16.04.2013. 22:00
Sveučilište i dalje bez profesora za južnoslavenske jezike

Foto: Marin GOSPIĆ



“Velika je šteta da je veliki broj generacija prošao kroz studij kroatistike i slavistike, a da se nije dobro upoznao s južnoslavenskom književnošću”, kazao je dr. Sambunjak.


Na poziv Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru jučer su gosti iz Crne Gore zadarskim studentima, profesorima i ostalima predstavili Institut za crnogorski jezik i časopis “Lingua Montenegrina”. U ime domaćina goste je pozdravio dr. sc. Slavomir Sambunjak, pročelnik Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru.
– U ime našeg odjela pozdravljam drage goste. Došli su nam s namjerom da pokušamo ispraviti jedan propust koji nam se dogodio na Odjelu, da smo ostali bez profesora za južnoslavenske jezike. Velika je šteta da je veliki broj generacija prošao kroz studij kroatistike i slavistike, a da se nije dobro upoznao s južnoslavenskom književnošću, kazao je dr. Sambunjak.
Doc. dr. sc. Adnan Čirgić istaknuo je kako Crna Gora do najnovijih vremena nije imala svojih znanstvenih i kulturnih institucija. To je išlo u prilog, kazao je, težnji da se naslijeđe stavi u isti korpus.
– Posebna je čast i zadovoljstvo kad o crnogorskoj književnosti i jeziku govorimo u Hrvatskoj i hrvatskim kolegama, kazao je Čirgić poručivši kako su starije hrvatske kolege zadužili crnogorsku književnost. Podsjetio je kako je pet godina prošlo od izlaska časopisa “Lingua Montenegrina”, koji je u Crnoj Gori jedini filološki časopis s međunarodnim predznakom. Svoj doprinos tom časopisu dali su, među ostalim, Radoslav Katičić, Josip Lisac, Vanda Babić… Ipak, istaknuo je Čigrić, još uvijek je velik broj onih u Crnog Gori kojima je sporno ime časopisa kao i jezika.
Prof. dr. sc. Milorad Nikčević kazao je kako periodične publikacije pokazuju kakva je bila klima u određenoj epohi. Pojava ovog časopisa je projekt koji je osmislio akademik Vojislav Nikčević koji je preminuo prije izlaska prvog broja.
– Ta mlada ekipa znala je da riječ, jezik koji čujemo nestaje. Napisano slovo ostaje. Kako bi “Lingua Montenegrina” ostala kao spomen za sva vremena mladi Institut za crnogorski jezik se odlučio pokrenuti ovaj časopis, istaknuo je Nikčević.