Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski HDZ prekršio etički kodeks?

Autor: Suzana Bandić

16.04.2013. 22:00
Zadarski HDZ prekršio etički kodeks?

Foto: Adam VIDAS



– Mi smo zaprimili nekoliko prijava, pregledali ih i proslijedili Etičkom povjerenstvu. Na njima je da te prijave provjere i ukoliko se pokaže da su one istinite, poduzmu potrebne radnje – rekli su nam u DIP-u


U Etičkom povjerenstvu za izbore jučer su se užarili telefoni zbog interesa medija za prijave po kojima je Hrvatska demokratska zajednica prekršila etički kodeks te vodila kampanju za EU parlament u nekim javnim ustanovama. Na popisu ustanova se, kako smo doznali u Državnom izbornom povjerenstvu, našlo i nekoliko s područja Zadra.
– Mi smo zaprimili nekoliko prijava, pregledali ih i proslijedili Etičkom povjerenstvu. Na njima je da te prijave provjere, i ukoliko se pokaže da su one istinite, poduzmu potrebne radnje – rekli su nam u DIP-u, no do zaključenja broja nismo dobili odgovor iz Etičkog povjerenstva gdje su nas jučer zamolili za pisani upit i strpljenje zbog velikog interesa medija još od ranog jutra za ovu temu.
Po dostupnim informacijama zadarski HDZ je kampanju za EU parlament održao u zgradi Sveučilišta na Obali kralja Petra Krešimira IV. i u Domu za stare i nemoćne osobe na Brodarici.
Ravnatelj Doma “kod Sfinge” jučer se nije javljao na mobilni telefon, a rektor zadarskog Sveučilišta Ante Uglešić izjavio je kako nikakva kampanja nije vođena u zgradi rektorata, pa ni HDZ-ova. – Meni su u posjet došli kandidati te stranke za europarlament i razmijenili smo neka mišljenja vezano za znanost. Htjeli su od mene, kao rektora Sveučilišta čuti što ja mislim o njihovim stavovima o pitanjima vezanim uz znanost. Poklonio sam i knjigu dr. Krasića, tako da ne stoji izjava prenesena u nekim medijima da su nosili nekakve vrećice s poklonima, rekao je Uglešić uz napomenu da kandidati nisu ostavili nijedan letak ili neki drugi promidžbeni materijal.
Kršenje Etičkog kodeksa o ponašanju u predizbornoj kampanji HDZ bi mogao koštati više od milijun kuna, koliko iznosi kazna zbog korištenja javnih prostora u promidžbi za EU parlament. Prvi je na HDZ- ove “grijehe” ukazao premijer Zoran Milanović, na sjednici Vlade 11. travnja on je i progovorio o tome kazavši kako je tijekom kampanje HDZ koristio prostorije domova za stare, sveučilišta i dječjih domova, a o tome da svjedoče i “filmići” na YouTubeu.