Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gradski odbor trijumfirao, Sabljar-Dračevac ispala

16.04.2016. 22:00
Gradski odbor trijumfirao, Sabljar-Dračevac ispala


Dok su članovi Gradskog odbora prošli izvrsno, predsjednice Županijskog odbora Renate Sabljar Dračevac, koja je nedavno podržala kandidaturu Zlatka Komadine za predsjednika stranke, više nema u Glavnom odboru
Zadarski SDP ostvario je izvrstan uspjeh na 13. Konvenciji stranke održanoj ove subote u Zagrebu: predsjednica Gradskog odbora, Sabina Glasovac, izabrana je za članicu Predsjedništva SDP-a Hrvatske, a Erol Gaši, Jure Zubčić, Duško Vidov i Marin Keran za članove Glavnog odbora SDP-a.
Lokalni SDP tako je zastupljeniji no ikad članstvom iz gradske i županijske organizacije, što je i veliko priznanje njihovu radu budući da sada mogu utjecati na odluke u središnjici.
Dok su članovi Gradskog odbora prošli izvrsno, predsjednice Županijskog odbora Renate Sabljar Dračevac, koja je nedavno podržala kandidaturu Zlatka Komadine za predsjednika stranke, više nema u Glavnom odboru. Ona se čak kandidirala za oba stranačka tijela, Predsjedništvo i Glavni odbor, međutim nije prošla u niti jedno od ta dva tijela. Reklo bi se kako je ovo očekivana reakcija članstva vjernog novoizabranom šefu stranke, Zoranu Milanoviću, te početak procesa kojega je i sama Sabljar Dračevac uoči izbora najavljivala.
Odluka većine
Naime, na pitanje hoće li u slučaju Milanovićeve pobjede biti posljedica za članove koji su dali podršku Komadini, čelnica ŽO-a uoči unutarstranačkih izbora odgovorila nam je: “Čitajući u medijima što će SDP-ovci raditi drugima iz SDP-a sigurna sam da će se to događati na svim razinama”. Zato danas nije iznenađena ovakvim razvojem situacije, pa čak i ne spominje više moguće posljedice svoje podrške Zlatku Komadini:
– Čestitam svima koji su ušli u Predsjedništvo i Glavni odbor, SDP je stranka koja samo zajedničkom energijom i snagom može dovesti do ozbiljnih promjena u hrvatskom društvu – kazala nam je jučer Sabljar Dračevac, a na  pitanje je li razočarana što nije ušla u niti jedno stranačko tijelo nakon toliko godina djelovanja u Glavnom odboru stranke, odgovara:
– Ne, konvencija bira i većina odlučuje.
O sudbini onih koji su podržali Komadinu, pa tako i njenoj budućnosti na čelu županijskog odbora, smatra kako posljedica ipak neće biti:
– Ne vjerujem, Zoran Milanović je jedan veliki čovjek koji želi okupiti sve u stranci.
Marginaliziranje Komadininih ljudi
Ovo je ipak znatno drugačije mišljenje od onog danog uoči izbora kada je Sabljar Dračevac otvoreno govorila o promjenama potrebnim na čelu stranke, kazavši tada o vrlo gruboj komunikaciji koja se odvijala između Milanovićeva i Komadinina klana.
Njeno marginaliziranje u stranačkim tijelima logična je posljedica podrške Milanovićevu protukandidatu, jer sve stranke tako funkcioniraju, pa ni SDP nije cijepljen od toga. Bez obzira kolika je kvaliteta rada županijske organizacije, Milanović će se vjerojatno pokušati riješiti kadra Zlatka Komadine s rukovodećih pozicija i u lokalnim organizacijama. Stoga treba vidjeti što Renatu Sabljar Dračevac čeka u budućem radu stranke, osobito na izborima za rukovodstvo Županijskog odbora.