Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Bošnjaković s Bitangom razgovarao o manjku radnog prostora na sudu

16.05.2011. 22:00
Bošnjaković s Bitangom razgovarao o manjku radnog prostora na sudu


Imamo nekoliko mogućih opcija za rješenje problema, no odluku mora donijeti resorno ministarstvo kod kojih je “ključ” – financijska sredstva za osposobljavanje novih prostorija u sudskoj zgradi na Poluotoku – rekao je Bitanga


Kako bi se iznašlo neko rješenje zbog već kroničnog nedostatka prostorija na zadarskim sudovima, danas su u Zadru boravili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, državna tajnica Barica Novosel, te predsjednici građanskog i kaznenog odjela Vrhovnog suda – Jakob Miletić i Ana Garešić koji su o spomenutim problemima razgovarali s Marijanom Bitangom, v.d. predsjednikom Županijskog suda te Hrvojem Viskovićem, v.d. predsjednikom Općinskog suda u Zadru.
Naime, zadarski suci s problemom manjka radnog prostora suočili su se odmah po usvajanju izmjena zakona o ukidanju prekršajnih sudova u Biogradu, Benkovcu i Obrovcu te njihova fizičkog pripajanja zadarskom Prekršajnom sudu, u “plavoj zgradi” početkom ove godine. Spletom takvih okolnosti i raznim pretumbacijama pojedini suci Kaznenog odjela Općinskog suda premješteni su u neprimjerene sudnice u kojima im je rad gotovo nemoguć, a kako se uskoro očekuje prijem još dvaju sudaca u radni odnos, situacija je postala zabrinjavajuća.
– Mi već sada imamo problem s manjkom radnog prostora, a kako 1. rujna na snagu stupa Novi kazneni zakon koji predviđa da državni odvjetnici provode istragu i saslušavanje svjedoka za što će im također trebati nove prostorije, odlučili smo s čelnim ljudima ministarstva porazgovarati o tom problemu i vidjeti što se može učiniti dok je još vrijeme – rekao je Bitanga napominjući kako se razgovaralo i o nekim drugim problemima, a među ostalim, i o opterećenosti sudaca Kaznenog odjela Općinskog suda u Zadru. Pojasnio je kako bi opterećenost sudaca trebala biti ravnomjerno raspoređena po svim sudovima u Hrvatskoj, no da to nije slučaj. Tako primjerice zadarski suci u kaznenim referadama imaju prosječno po 435 spisa, dok na nekim drugim sudovima se taj broj kreće oko 90 po pojedinom sucu što je neusporedivo manje.
– Imamo nekoliko mogućih opcija za rješenje problema, no odluku mora donijeti resorno ministarstvo kod kojih je “ključ” – financijska sredstva za osposobljavanje novih prostorija u sudskoj zgradi na Poluotoku – rekao je Bitanga napominjući kako bi ono najjednostavnije i najbezbolnije bilo kada bi se za potrebe Općinskog suda ustupilo i osposobilo nekoliko prostorija u dijelu zgrade gdje se trenutačno nalaze prostorije za pritvor. Druga opcija bila bi iseljenje Prve policijske postaje iz zgrade suda u one namijenjene im i djelomično već osposobljene prostorije u zgradi između Gradske knjižnice i “plave zgrade”. No i taj projekt je “na čekanju”, a razlog su također materijalna sredstva za dovršetak radova u dodijeljenoj im zgradi.