Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Krležijanski spektakl oduševio zadarsku publiku

16.05.2011. 22:00
Krležijanski spektakl oduševio zadarsku publiku


“Adam i Eva”,  krležijanski spektakl u preradi mladog glumca i redatelja Vinka Radovčića  oduševio je sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu  zadarsku javnost.
 Mladi glumci Boško Habuš i Ivana Begović u glavnim ulogama Adama i Eve,  zahvaljujući entuzijazmu redatelja Vinka Radovčića, koji je također igrao jednu od  uloga u predstavi, i pod  vodstvom mentorice Jasne  Ančić uspjeli su u 45 minuta  prikazati svu ekspresivnost  Krležine legende. Spomenimo i kako je ova uloga bila  debi mladog Zadranina  Boška Habuša koju je uz  podršku partnerice odradio i  više nego profesionalno.  Tekst za “Adama i Evu”  adaptirao je Vinko stvorivši  od Krleže s početka 20. stoljeća, Krležu s početka 21.  stoljeća. Za razliku od komedija koje smo u zadnje  vrijeme imalio priliku gledati  na daskama HNK Zadar  Adam i Eva snažna je drama  ljubavne tematike s univerzalnom temom koju je mladi  redatelj lako aktualizirao i  prenio u današnji suvremeni  kontekst. Riječ je o dvoje  ljubavnika koji se istovremeno usrećuju i uništavaju,  što su pokušali prikazati  Boško i Ivana, dok je Vinko  u predstavi glumio lik koji se  pojavljuje kao Nepoznati  Netko, a Nikolina Dolfić osmislila je koreografiju koja  tumači smrt.
 Nakon “Michelangela  Bounarottija” u produkciji  Kazališta lutaka na Krležinu  legendu odlučili su se i u  HNK-u Zadar. Mladi hrabri  ljudi uhvatili su se u koštac s  nimalo lakim zadatkom za  što su nagrađeni gromoglasnim aplauzom. Cilj predstave bio je privući mladu  publiku u kazalište, a sudeći  po premijeri cilj je i postignut.