Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jedna osoba umrla, druga kritično zbog trovanja mrazovcem

16.05.2012. 22:00
Jedna osoba umrla, druga kritično zbog trovanja mrazovcem


Zbog trovanja mrazovcem, pet je osoba u razdoblju kraćem od mjesec dana primljeno u Klinički bolnički centar u Rijeci, među kojima je jedna umrla, a druga je u životnoj opasnosti, izvijestili su danas na konferenciji za novinare u riječkome KBC-u.
Umro je stariji muškarac, a kritično je 71-godišnja žena, koja je na jedinici intenzivnog liječenja. O stanju pacijenata koji su se otrovali mrazovcem, koji su zamijenili s jestivom i ljekovitom biljkom srijemušem, poznatom i kao medvjeđi luk, na konferenciji za novinare govorili su pročelnik Zavoda za gastroenterologiju riječkoga KBC-a Davor Štimac i pročelnik jedinice intenzivnog liječenja Božidar Krstulović.
Krstulović je rekao da je muškarac umro od trovanja velikom količinom alkaloida kolhicina koji se nalazi u biljci mrazovcu, a i ostali su pacijenti otrovani tim alkaloidom koji remeti metabolizam stanica i oštećuje sve organske sustave u tijelu.
Troje otrovanih pacijenata je u stabilnom stanju – jedan je pušten kući, drugi je u zavodu za endokrinologiju, a treći na klinici za infektologiju.
I prijašnjih godina bilo je povremenih trovanja zbog zamjene srijemuša s otrovnim biljkama, ali ovo je prvi put da se u kraće vrijeme otrovao veći broj pacijenata, istaknuto je na konferenciji za novinstvo.
Mlado lišće srijemuša ili medvjeđeg luka (Allium ursinum) u proljeće se upotrebljava za salatu ili variva, a smatra se ljekovitim, i to za smanjenje kolesterola, sniženje krvnoga tlaka te smirivanje kašlja. Njegovo lišće slično je lišću otrovnih biljaka mrazovca (Colchicum autumnale) i đurđice (Covallaria majalis). Liječnici upozoravaju da se pazi prilikom branja srijemuša, naročito zbog toga što sve te biljke dijele staništa te mogu rasti jedna pokraj druge. Može ih se razlikovati po mirisu češnjaka koji ima samo srijemuš.