Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Lijek je u nama

16.05.2012. 22:00
Lijek je u nama


Postupak je bezbolan i bezopasan, jer zdrav čovjek ima koštane srži za 200 godina. Upisivanjem u registar može se pomoći oboljelima od hematoloških bolesti, kao što su leukemija i bolesti limfoma da pronađu podudarnog nesrodnog donora matičnih stanica, istaknula je Đurković


Zaklada Ana Rukavina će u sljedeću subotu 19. lipnja u vremenu od 10 do 16 sati kod crkve sv. Marije održati akciju upisa u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pod nazivom “LIJEK JE U NAMA”. Cilj akcije je privući Zadrane da se upišu u registar i daju uzorak krvi te tako možda nekome spase život. Broj potencijalnih darovatelja u Hrvatskoj je 35.690, dok je broj obrađenih darivatelja 27.775, a do sad je spašeno sedam života. Više o ovoj akciji i postupku koji slijedi ako se nađe podudarnost rekla nam je organizatorica Irena Đurković.
– Akcija će se sastojati od uzimanja uzoraka krvi za tipizaciju tkiva radi proširenja baze dobrovoljnih darivatelja koštane srži i zabavnog dijela. Ispred crkve sv. Marije one koji dođu dočekat će volonteri Zaklade Ana Rukavina koji će pomagati ljudima pri ispunjavanju pristupnice i upitnika, a u šatoru postavljenom u blizini medicinsko osoblje će uzeti uzorak krvi u epruveticu. U sklopu zabavnog programa koji će se održavati za vrijeme akcije nastupit će: Bepo Matešić, klapa Donat, klapa Barufa, Mihovil Mazija, klapa Bibinje, klapa Vir, ansambl Gimnazije Vladimira Nazora i Tea Vidajić. Šteta je što još nismo našli sponzore, kazala je Đurković.
Akcija “Lijek je u nama” započela je još 2007. godine, na Anin rođendan 28. ožujka, kada je svečano otvorena javna banka krvi iz pupkovine na KBC Rebro u Zagrebu, s kojom je otvorena mogućnost čuvanja te krvi koja se može iskoristiti u slučajevima oboljenja od hematoloških bolesti. Akcija je nastavljena upisima u registar po svim hrvatskim gradovima, a ovoga puta se ponavlja radi skupljanja novih ljudi spremnih pomoći oboljelima. Organizatorica se nada da će se Zadrani odazvati akciji.
– Iskreno, strah me je da će odaziv biti lošiji, ali nadam se da će se Zadrani trznuti i da se nećemo razočarati, kaže Irena, ističući da je prije nekoliko godina u Osijeku bilo više od 1.000 darivatelja.
U slučaju da se nakon obrade krvnih uzoraka pronađe komplementarnost, potencijalni darivatelji ne trebaju se bojati zahvata.
– Nakon što se uzme uzorak krvi i prođe detaljnu obradu i provjeru stanica te uđe u registar, ako nekome odgovara, dobiva se poziv iz Zagreba. Postoje dva postupka: jedan je iz kosti zdjelice, a drugi aparatom, sličnom onomu za dijalizu, koji filtrira stanice i bezbolan je, a traje oko tri sata. Znači, postupak je bezbolan i bezopasan, jer zdrav čovjek ima koštane srži za 200 godina. Upisivanjem u registar može se pomoći oboljelima od hematoloških bolesti, kao što su leukemija i bolesti limfoma da pronađu podudarnog nesrodnog donora matičnih stanica, istaknula je Đurković.
Kako bi ova akcija bila uspješnija, potrebni su volonteri za lijepljenje plakata i pomoć pri ispunjavanju pristupnica i prodaje promo materijala, a zainteresirani se mogu javiti organizatorici na broj telefona 098/929-7677.
Za kraj je poručila i da se svi zainteresirani za akciju s bilo kakvim pitanjima mogu javiti na isti broj te bi joj bilo drago kada bi vidjela interes.