Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Splitsko “Rječilište” ugostilo zadarske pisce

16.05.2012. 22:00
Splitsko “Rječilište” ugostilo zadarske pisce


Zadarski i splitski pisci i pjesnici odlučili su ujediniti snage u širenju književne riječi, točnije, ovoga puta stihova. Naime, prošlog utorka književna udruga zadarskih pisaca “ZaPis” gostovala je u uzvratnom posjetu kod splitskih pjesnika iz “Rječilišta” koje su Zadrani ugostili u Gradskoj knjižnici krajem ožujka.
Bio je to prvi nastup Zadrana na 55. “Rječilištu” u Splitu, a zadarsku reprezentaciju činili su pjesnici ZaPisa Tihana Gambiraža, Iva Pejković, Nikolina Dolfić, Ivan Boško Habuš i Želimir Periš. Splićani su tako imali priliku čuti moderne trendove u zadarskoj poeziji, a večer je protekla u ugodnoj i opuštenoj atmosferi druženja uz pjesničku riječ kakva je uobičajena za “Rječilište”.
Za boravka u Zadru splitski pjesnici predstavili su “Rječilište” kao svojevrsno liječilište za sve one koji boluju od manjka poezije, ni udruga, ni inicijativa, samo ljubitelji poezije koji se svakog utorka sastaju u splitskom kafiću “Ghetto” i bez ikakvih pravila, pretenzija ili ograničenja čitaju poeziju.
Zadarski nastup mogao bi se okarakterizirati redom poezije, čašicom razgovora i uz puno duhovitih upadica.
Čitanje Ivana Boška Habuša koji se predstavio pjesmama na hrvatskom i katalonskom jeziku izazvalo je raspravu, kako je sam pjesnik rekao nenamjernu, o tome može li pjesnik sasvim prirodno pisati stihove na jeziku koji mu nije materinji. Iva Pejković, prozaistica koja se unazad posljednje dvije godine vrlo uspješno snalazi i u poeziji čitala je svoje pjesme i Splićanima pričala o klubu čitatelja mladih “Dioptrija” kojeg vodi u Gradskoj knjižnici Zadar. Za nju uobičajeno, Nikolina Dolfić i ovoga je puta poeziju čitala iz svojih malih notesića koje posvuda nosi sa sobom, a zbog toga i zbog karaktera svoje poezije dobila je i nadimak “Trnoružica”. Pjesnik za kojega je poezija svojevrsni eksperiment pokušao je publici približiti svoje shvaćanje, na što je publika odlično reagirala interaktivno sudjelujući u njegovu čitanju. Pjesnikinja Tihana Gambiraža za svoje stihove ispunjene melankolijom, ponekad čak i morbidnim elementima dobila je odličnu povratnu informaciju što joj je bio svakako dovoljan poklon za rođendan koji je proslavila na dan splitskog gostovanja.
U Ghettu se pojavio i Vinko Gvozdanović, nekadašnji glasoviti optičar iz Splita, koji u Zadru boravi već nekoliko godina kao beskućnik, baveći se performansima i izradom vjerskih skulptura. On je pročitao svoju pjesmu o vječnosti.
Nakon odlična dva susreta Zadrana i Splićana, Rječilištaraca i ZaPisovaca nema sumnje da će se njihova suradnja nastaviti i dalje. A do tada ZaPisovci nastavljaju s radom u Zadarskoj županiji. Slijedeći na redu je posjet Biogradu na Moru, a za kraj još jedne uspješne sezone građanima pripremaju veliko iznenađenje na otvorenom o kojem će još biti riječi.