Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Čisto more – turistički adut

Autor: Valentina Mlađen

16.05.2013. 22:00
Čisto more – turistički adut

Foto: Marin GOSPIĆ



Prošlu godinu Hrvatska je završila na trećem mjestu po kakvoći mora u Europi, iza Cipra i Malte. Podaci su dobiveni na temelju 9.165 uzoraka uzetih na 912 točaka, odnosno 779 plaža, od čega je 8.840 uzoraka ocijenjeno ocjenom izvrsno, 178 uzorka ocjenom dobro, 130 uzorka ocjenom zadovoljavajuće i 17 uzoraka ocjenom nezadovoljavajuće.
S nadolazećom sezonom započinje i nova sezona testiranja Jadranskog mora. Ispitivanja kreću od sutra, a u Zadarskoj županiji more će se ove godine ispitivati na 87 točaka, što je za dvije točke više nego lani. U ispitivanje tako ove godine ulaze plaža »Katarelac« u Kolanu i plaža »Janice« u Pakoštanama.
Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju u Zavodu za javno zdravstvo Zadar, koja provodi testiranja, ističe kako su posebno zadovoljni zbog porasta broja točaka jer je do ovih godina taj trend bio u opadanju.
U Zadarskoj je županiji prošle godine uzorkovano 85 točaka, a kakvoća se ocjenjivala na 850 uzoraka od čega su 832 uzorka ocijenjena ocjenom izvrsno, 11 uzoraka ocjenom dobro, sedam ocjenom zadovoljavajuće i nijedan ocjenom nedovoljan. U samom Zadru ispitivano je 27 točaka. Da kakvoća našeg mora i dalje zadrži svoje visoko mjesto očekuje se i ove godine, osim u slučaju nepredviđenih ekoloških incidenata. Tijekom ispitivanja prošle godine nije zabilježeno niti jedno kratkotrajno ni iznenadno onečišćenje.
– Očekujemo slične rezultate, odnosno na razini prošlogodišnjih, osobito kod nas u zadarskom području gdje se sve više radi na zbrinjavanju mora putem pročišćivača, pojasnio je Pucar.