Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Lutke sada stanuju u Kneževoj palači

Autor: Ante Rogić

16.05.2013. 22:00
Lutke sada stanuju u Kneževoj palači

Foto: Zvonko KUCELIN



U Kazalištu lutaka Zadar jučer je održana novinska konferencija u povodu 2. Zadarskog plesnog festivala (in memoriam Nives Predovan) i izložbe pod nazivom »Lutke u Kneževoj palači« koja se održava u povodu Međunarodnog dana muzeja.
Ravnateljica Kazališta lutaka Iris Pavić Tumpa istaknula je kako je izložba »Lutke u Kneževoj palači« na neki način predstaviti njihov cjelokupni opus.
– Izložba je sukus naših scenografija. Riječ je o scenografiji kroz vrijeme, da se ne zaboravi. Svakih nekoliko godina ponovimo neku od naših predstava. Ovo je sukus onoga što je sudjelovalo i bilo nagrađivano na festivalima, ali i ne samo toga, istaknula je ravnateljica KLZ. Izložit će se plakati, fotografije, skice, lutke… Pri odabiru izložaka nije se vodilo računa o vremenskom razdoblju, no pogledavši ukupno najstarija predstava je od prije 20-ak godina. Najčešće je riječ o nagrađivanim predstava, ali i dijelu drugih.
Nena Jurišić, umjetnička ravnateljica plesne udruge »Gesta« u povodu drugog Zadarskog plesnog festivala je istaknula da su prošlogodišnjim festivalom opravdali njihovu viziju.
– Zadar ima jako dugu plesnu tradiciju, ali bez plesnog festivala. Bila sam s »gesticama« u raznim gradovima koji imaju festivale, a mi dosad nismo imali svoj, istaknula je Nena Jurišić podsjetivši kako je festival posvećen uspomeni na Nives Šimatović Predovan koja je bila i ostala sinonim za ples u našem gradu. Na festivalu će se svaki ansambl predstaviti s dvije plesne koreografije i različitim izričajima. Sudjelovat će 34 ansambla, a ulaznice po cijeni od 25 kuna moći će se kupiti sat vremena prije početka festivala na blagajni Kazališta lutaka Zadar.