Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Možemo ostati na otoku i boriti se ili otići zauvijek

Autor: Ante Vidović

16.05.2013. 22:00
Možemo ostati na otoku i boriti se ili otići zauvijek

Foto: Adam VIDAS



Želimo ostati živjeti na otoku, pa makar nam plaća ovdje bila manje nego negdje drugdje, zajednički je stav skupine dvadesetogodišnjaka s Pašmana koji su odlučili preuzeti inicijativu i iskoristiti nadolazeće lokalne izbore da dodatno aktualiziraju probleme s kojima se danas suočavaju mladi na otoku.
Skupina od 11 mladih ljudi, većina s visokoškolskim obrazovanjem, odlučila je borbom za vijećnička mjesta i položaj načelnika doći u poziciju da budu oni koji odlučuju o razvoju općine Pašman, a na samo pasivni promatrači koji promatraju i godinama slušaju političku demagogiju starih političara.
– Završio sam tri godine nautike i tehnologije pomorskog prometa u Zadru i dvije godine logistike i menadžmenta u Rijeci. S obzirom na to kakva je sadašnja situacija, budućnost mene i drugih mladih s otoka je iseliti se i pronaći negdje drugdje posao. Ili možemo ostati na otoku i boriti se. Mi smo izabrali to da ostanemo ovdje i stvorimo preduvjete za daljnji život, kaže 26-godišnji nositelj liste i kandidat za načelnika Andro Magić.
Za njega i druge mlade najbolji indikator stanja na otoku jest prepolovljen broj stanovnika u zadnjih petnaestak godina. U prvom razredu Osnovne škole Vladimir Nazor u Neviđanama ima osam prvaša, a kada su oni prvi put sjeli u školske klupe bilo ih je – trideset.
Ekonomist Krešimir Ćosić, s 25 godina života, promišlja ekonomski razvoj otoka. Toplu vodu ne treba izmišljati, kaže, već razvijati ono što se do sada pokazalo profitabilnim – poljoprivredu i turizam.
– Nama turistička sezona traje mjesec i pol dana. Treba je produžiti jer bi tada ljudi radili duže u turizmu, otvorili bi se novi obrti koji bi otvorili nova radna mjesta. Trebamo stvoriti preduvjete za gradnju marine. Poljoprivreda je nikakva, stala je na maslinarstvu. Najveći problem je usitnjenost zemljišta. Treba ljude potaknuti na udruživanje, jer se na tržište može izići jedino s velikim količinama, kaže Ćosić.
Prosjek starosti ove liste je 30 godina. Ispoštovali su zakonsku obvezu da na listi bude četrdeset posto žena. Kažu kako su njihovu snagu prepoznali i drugi koji su na brzinu željeli koalirati s njima, ali su oni ostali dosljedni sami sebi i odlučili sami izići pred glasače.