Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Očekivan neuspjeh hrvatskih predstavnika na Eurosongu

Autor: Mario Padelin

16.05.2013. 22:00


EUROSONG – OVAJ PUT SAMO KRATKO
Rekao sam sam sebi: »Mario, ove godine nećeš na dvije strane pisati o Eurosongu, pa ti neće narod opet spočitavati da si sadomazohist koji uživa u trpljenju boli i nanošenju iste«. Ipak, s obzirom na to da sam proslavljeni TV-kritičar i da javnost to od mene očekuje, red je da se bar u kolumni osvrnem i to vrlo kratko. A kako komentirati još jedan, potpuno očekivan, neuspjeh hrvatskih predstavnika na Eurosongu? Najbolje pogledati komentare na netu. »Urota protiv Jugoslavije»; »Dan kada je umrla Jugoslavija« i sl. Naime, ispali su svi predstavnici zemalja iz ex Yu, što je vrlo čudno s obzirom na to da inače jedni drugima dijelimo pojene pomoću kojih se bar pola »socijalističkih republika« nekako provuče. U isto su se vrijeme bivši Sovjeti međusobno obilato počastili, tako da su svi prošli u finale, što su neki naši nadobudni novinari protumačili kao urotu i sve što uz to ide, kao da nisu znali da je to tako.
A što reći za pjesmu? Ništa posebno. Klapska srednja žalost. Kada počne, misliš da je to u stvari, Gibbonijeva »Projdi vilo«, ali nije, a i sve ostalo je tipično za taj žanr, uključujući i riječi kakve smo već milijun puta čuli. Ajde, bar su izgledali dostojanstveno za razliku od ostalih koji su se ponašali kao cirkusanti (pogotovo grozni Crnogorci). Doduše, imali su i naši jedan moment tipičan za ovo natjecanje koje jako vole homoseksualci (samo polako: nisam ja nikakav homofob, ali što jeste – jeste), a to je trenutak kada ona dva momka pjevaju dvoglasno i onako se milo pogledaju uz stih »samo bokun čiste ljubavi«. Još da su se i malo poljubili, finale bi nam bilo zagarantirano. Ali, šalu na stranu. Kao što rekoh, ništa posebno, tipična klapadijada u kojoj je najbolje pjevanje, a najlošiji tekst, a pogotovo ono »e« mižeeerjaaa. Što je to »e«, koja je to vrsta riječi, nije mi baš jasno, ali puno je stvari kod nas nejasno pa se nitko ne buni. I tko je tu ove godine ispao najmudriji? Naravno, Bosanci i Hercegovci. Oni su bili pametni i ostali kući smijati se drugima koji očigledno imaju viška novca i mazohističkih sklonosti.
ODLAZAK VELIKOG GLUMCA
Nevjerojatno. Baš sam prije neki dan mislio o Mati Ergoviću, a onda, dan kasnije, pročitao da je umro U 87. godini. A što sam mislio? Mislio sam kako postoje tako neki izvanredni glumci, glumci koje cijeli život gledamo na velikom i malom ekranu, a da im se nikako ne možemo sjetiti imena, iako znamo sve njihove velike uloge. A Mato je takvih uistinu imao dosta. Evo, npr.: Kanonik u »U registraturi»; Domenico u »Malom mistu«, Pučanstvo u »Velom mistu« … i da sad ne nabrajam dalje. Sve jedno bolje od drugoga. Znam mu sve uloge, a nikako mu se nisam mogao sjetiti imena. Veliki glumac, a nikada ništa o njemu nismo mogli pročitati u žutom tisku ili u obiteljskim časopisima. On je jednostavno bio glumac i to je to.
ODLIČAN HUMOR NA RUBU UKUSA (ALI NE I PREKO RUBA)
Moram priznati da sam bio prilično ugodno iznenađen kada sam na RTL-u opet vidio Lipovšeka i Jurkotića, u narodu poznatijih kao »Bijele udovice«. Emisija im se ovaj put zove »Komikaze«, a napravljena je tako da njih dvojica, u društvu još dvojice sebi sličnih, ismijavaju svakog tko im se nađe na tapetu i to vrlo detaljno i beskompromisno. Najviše su ismijavali Dolores Lambašu, glumicu poznatu jedino po svojim ljubavnim vezama, jer joj je novi, aktualni, frajer stariji samo 10-15 godina, a s obzirom na to da je do sada imala malo »iskusnije« (osobito jednog markantnog sjedokosog bonvivana čije ime ne smijem spominjati da mi ne bi opet pisao srdačna pisma puna ljubavi) kojima je morala davati infuzije, sitniti hranu, voditi pod ruku i ostalo, žestoko su je ismijali. Vidjeli smo i najave novih filmova, među kojima se posebno izdvaja »Licence to kill« s Horvatinčićem u glavnoj ulozi, tako da me ne bi čudilo da ih uskoro skinu sa programa. Ne znam… Nekima je ovakvo ismijavanje neukusno, ali ima puno drugih stvari koje bi trebale uznemiravati hrvatsku javnost pa se nitko ne buni. Meni su oni izvrsni kao i uvijek, što je već dovoljno dobra preporuka svakome koji ima smisla za humor i za realnost da ih redovito prati.