Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uporabne dozvole za Polikliniku nema dok se spor ne okonča

Autor: Siniša Klarica

16.05.2013. 22:00
Uporabne dozvole za Polikliniku nema dok se spor ne okonča

Foto: Siniša KLARICA



Sljedećeg tjedna na zadarskom Općinskom sudu trebao bi biti nastavljen, prošli mjesec prekinut, spor kojim Opća bolnica Zadar tuži Živka Šarića za izvlaštenje zemljišta gdje se gradi zadarska poliklinika.
Bolnica se poziva na činjenicu da joj je Grad, još prije rata, ustupio zemljište za gradnju, ali tadašnja Općina Zadar nije izvlastila i obeštetila Živka Šarića, pa je on još uvijek vlasnik spornog terena. Zgrada Poliklinike je pri kraju, ali je pitanje hoće li dobiti uporabnu dozvolu budući da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.
Pred nadležnim tijelom Državne uprave u Zadru vodi se postupak oko nagodbe za zemljište. Grad Zadar je odbio nekoliko procjena sudskih vještaka. Zadnja odbijena procjena vještaka Vice Tadića iznosila je 5.594.956,35 kuna. I druge su procjene redom išle u prilog Šariću, jer je baš Grad Zadar prodavao svoja zemljišta u susjedstvu po danas »astronomskim« cijenama, čak u iznosu nešto manjem od 500 eura po metru četvornom.
Postizana cijenab od 480 eura
Zadarski gradonačelnik je ustvrdio da mu je preskupo dati 420 eura za kvadrat Šarićeve imovine, te je najprije ponudio 200 eura. Gradonačelnik smatra da je u ratu zapaljena gostionica Putnik predmet postupka obnove, a ne predmet odluke o deposedaciji iz 1988., koja bi u ovo doba krize, značajno ispraznila gradsku blagajnu. No kako su izbori, a aktualni gradonačelnik se natječe tek za zamjenika Božidaru Kalmeti, tim je jasnije zašto se ne upušta u konačni dogovor oko pravične naknade.
– Samo zemljište bivšeg Šipada ispred današnje City Gallerije prodavana je za oko 480 eura. Bilo je i terena u okolici koji su prodavani i za više od 350 eura za metar četvorni. To se jasno vidjelo u prikupljenim kupoprodajnim ugovorima. No predstavnici Grada Zadra su mi na zadnjem ročištu ponudili 280 eura za m2. Na to ja ne pristajem, tim više što su moje, komunalno opremljeno zemljište, procijenili znatno jeftinije nego vrtove koji su bili iza moje kuće. Na to su odmah uložili prigovor moji odvjetnici Šeparović i Bakočević jer u cijelom tom nizu jedino je moja kuća, sad srušena i devastirana gostionica Putnik i zgrada HAK-a, imale komunalnu infrastrukturu u trenutku kad je, prije skoro 30 godina, počela gradnja poliklinike, rekao je Šarić.
Zanimanje srpskih medija
Cijeli »posao« vrijedan je nekoliko milijuna kuna, a Šarić prstom upire na gradonačelnika Vrančića koji odbija svaki razgovor o nagodbi.
Slučaj je do sada bio predmet medijskih napisa iz Srbije, od kojih su neki aludirali da se sve to Šariću događa jer je bio Srbin. Šarić to oštro demantira i kaže:
– Ne želim uopće govoriti o tome na takav način. Riječ je samo o tvrdoglavosti zadarskog gradonačelnika Vrančića. Ja samo želim da se izvrši pravična procjena vrijednosti moje imovine koja mi je fizički oduzeta, ali ne i pravno. Želim da se u naknadu unese i cijena svih okolnih zemljišta. Neki kažu da bih ja taj novac odnio u Srbiju. Tko može tvrditi da ga ja ne bih uložio baš u svom gradu, Zadru, pita Šarić.