Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Šnobl: Vozilo je otvorio vlasnik i pristao na pregled

16.05.2016. 22:00
Šnobl: Vozilo je  otvorio vlasnik i  pristao na  pregled


– Prilikom pregleda sam rekao putnicima da iznesu svoje stvari iz kombija, a to su svi i učinili. Nakon toga sam najprije pristupio vanjskom pregledu, a prema proceduri psu sam dao lopticu da se njome poigra, nakon čega je obavljen unutrašnji pregled. Kako je pozitivno reagirao na lokaciju u podu između vozačevog i suvozačevog mjesta, psa smo malo odmorili i sve ponovili, a rezultat je bio isti, kaće Marin Šnobl
Svjedočenjem policajca Marina Šnobla (37) iz PU primorsko-goranske koji je u pratnji istreniranog policijskog psa bio u pregledu  kombija Zvonimira Kovača, a u kojemu je pronađen kilogram kokaina,  nastavljena je jučer glavna rasprava u slučaju protiv Ivana Jukića (41),  državljanina BIH i RH.
Vanjski i unutrašnji pregled kombija
Jukiću je prije nepuna dva mjeseca počelo suđenje na Općinskom sudu u Zadru, a zbog kaznenog djela posredovanja u prodaji droge. Nakon  višemjesečnog pritvora okrivljenik je pušten iz istražnog zatvora te je na  nastavak glavne rasprave došao bez pratnje policijskih službenika, kako  je to bilo tijekom tri održana ročišta. 
Prema riječima policajca, na mjesto gdje se nalazio kombi stranih registracijskih oznaka, a radilo se o odmorištu Nadin jug gdje je 2. rujna  prošle godine obavljen pregled vozila, stigao je nakon sat, sat i pol od poziva Antonija Vulina, voditelja Odjela kriminaliteta droga PU zadarske.
– Od Vulina sam bio upoznat da pristupim vozilu i vidio sam da se radi  o putničkom kombiju. Prilikom pregleda sam rekao putnicima da iznesu  svoje stvari iz kombija, a to su svi i učinili. Nakon toga sam najprije pristupio vanjskom pregledu, a prema proceduri psu sam dao lopticu da se  njome poigra, nakon čega je obavljen unutrašnji pregled. Kako je pozitivno reagirao na lokaciju u podu između vozačevog i suvozačevog mjesta, psa smo malo odmorili i sve ponovili, a rezultat je bio isti. Poslije mi je  Vulin rekao kako će se izvršiti pretraga, kazao je svjedok.
Na pitanje Dragana Bogatića, zastupnika optužbe iz zadarskog Općinskog državnog odvjetništva kakva je procedura kod pregledavanja, odnosno može li pas sam bez čovjeka pregledavati vozilo, policajac je odgovorio da obuka ovakvih pasa traje 6 mjeseci te kako mu treba označiti  prostor za pregled.
– Zbog sigurnosti psa moram biti prisutan, ali i zato jer pas zna preskočiti neki dio, te ga se onda navodi na to kako bi ponovio pregled. U vozilu zna biti i oštrih predmeta, na koje bi se pas mogao ozlijediti, a jednom sam naišao i na amonijak, odgovorio je Šnobl.
Ponovno ispitivanje Kovača
Odvjetnik okrivljenika Andrej Korljan je svjedoka upitao je li vidio kad  je otvarano vozilo, policajac je rekao kako je vozač bio u vozilu te da su  stvari bile unutra.
Na pitanje odvjetnika tko je otvarao vozilo, Šnobl je odgovorio – “vlasnik”.
– Pregled je trajao sat vremena, odgovorio je policajac na pitanje suca  Domagoja Kurobase. O eventualnom nalogu, policajac je rekao kako ga  nije bilo za pregled vozila te da je vlasnik kombija pristao da se on obavi.
Iskazu svjedoka u cijelosti je prigovorio odvjetnik Korljan rekavši kako  se radi “o djelatniku MUP-a koji je ujedno i podnositelj u ovom slučaju,  te je stoga izostala objektivnost i nepristranost, a i njegovo je svjedočenje  u suprotnosti s Kovačevim”.
Odvjetnik je zatražio da se u nastavku izvedu dokazi snimki nadzornih  kamera s graničnog prijelaza Bregana, kao i da se ponovno ispita svjedok  Zvonimir Kovač, protiv kojega je donesena pravomoćna sudska presuda.  Korljan je obrazložio da traži ponovno ispitivanje Kovača na okolnost je  li ovaj dao suglasnost na izvidnu radnju pregleda da se uđe u unutrašnjost vozila. Zastupnik optužbe je ustvrdio kako se radilo o pregledu  koji je obavljen na zakoniti način.
Sudsko vijeće je prihvatilo zahtjeve odvjetnika Korljana te donijelo  rješenje da će nastavak glavne rasprave biti 28. lipnja.