Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Važnije je da djeca pravilno odlažu smeće nego da napamet uče zakone

16.05.2016. 22:00
Važnije je da djeca  pravilno odlažu  smeće nego da  napamet uče zakone


– Nemamo pravnu osnovu za samostalno uzimanje uzoraka, rekla nam je Anita Vucić, dipl. ing. biologije iz Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dodajući da je najbolje da građani o zagađenju mora obavijeste službu 112
Jučerašnjom konferencijom u Muzeju antičkog stakla u Zadru, završio je projekt „Bluewin – The European Blue Sentinels Twinning  Project”. Riječ je o projektu koji se financira iz Programa Europa za  građane, a nositelj projekta je Grad Zadar uz partnere: Grad Dubrovnik,  Inverness (Škotska), Grad Gorizia (Italija), Grad Nova Gorica (Slovenija) i  Grad Kotor (Crna Gora). Podizanje svijesti i znanja o očuvanju mora i vodenih bogatstava, upravljanju vodenim eko-sistemima pravilnim korištenjima vodnih bogatstava, uključivanjem civilnog sektora i volontera  u ekološke akcije kojima se sprječava daljnja onečišćenja plaža i mora i  dr., a sve u skladu s politikama tzv. „plavog rasta”, bio je cilj ovog projekta. Zadar je odabran kao središte glavnih aktivnosti, a tom prigodom  jučer je na zadarskoj Rivi održan mali sajam. Štandove su postavili gradovi sudionici, eko-udruge, ustanove koje se bave zaštitom mora i istraživanjem podmorja, ali i zadarski srednjoškolci.
Ulaganja Grada
– Za ovaj sajam pripremili smo najjednostavniju, ali i najefektniju prezentaciju. U posudu smo zagrabili 15 litara čistog mora s naše rive i u nju  ubacili svega centilitar istrošenog motornog ulja. Tako na vrlo jednostavan način možemo prezentirati posljedice neodgovornog ponašanja  prema moru. Ovo svjedoči da je i jedna kap ulja u moru, previše za eko- sustav. Stoga naše učenike, koji će sutra biti odgovorni časnici i zapovjednici brodova, učimo o važnosti očuvanja okoliša, rekao je profesor Jurica Ruić iz Pomorske škole, dodajući da nije potrebno da djeca uče napamet paragrafe zakona o očuvanju okoliša, nego da onaj papir koji imaju  u ruci odlože u koš za smeće, a ne u okoliš.
Marija Pijaca s pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru dodala je da se  na ovom studiju poklanja znatna pažnja očuvanju mora s naglaskom na  one odredbe pomorskog prava koje reguliraju ovu problematiku.
Grad Zadar je kapitalnim ulaganjima u sustav odvodnje doveo do toga  da se na cijelom području grada može kupati u moru. Potvrđuju to i  inženjeri iz Zavoda za zaštitu zdravlja u Zadru koji u sezoni kupanja deset puta kontroliraju kakvoću mora za kupanje na zadarskim plažama.
– Hrvatska je uskladila svoju regulativu s EU propisima, ali imamo  strože kriterije od nekih europskih zemalja vezano za ispitivanje kakvoće  mora za kupanje. No mi nemamo ingerencije da sami interveniramo u  zaštiti okoliša. Ne izlazimo na pozive građana, nego samo na poziv inspekcijskih službi i stožera za zaštitu priobalja. Dakle nemamo pravnu  osnovu za samostalno uzimanje uzoraka, rekla nam je Anita Vucić, dipl.  ing. biologije iz Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dodajući da je najbolje da građani o zagađenju mora obavijeste službu 112.
Primjerke školjaka i rezultate istraživanja podmorja predstavile su  udruge koje se, poput Društva istraživača mora 20.000 milja također dijelom sufinanciraju sredstvima koja dolaze iz EU. Zadarske Narodni muzej predstavio se svojim Prirodoslovnim odjelom koji zbog skučenog  prostora za izlaganje, u depoima krije pravo blago prepariranih eksponata riba rakova, školjaka, pa čak i planktona koji svijetle noću. Posebno  je bio zanimljiv primjerka mladog sklata, rijetke vrste morskog psa koja  se najčešće zadržava na pjeskovitom dnu.
Došao i škotski lord Dundee
U sklopu Bluewina održana je i akcija čišćenja dijela plaže Puntamike,  demonstracije čišćenja podmorja te kreativne radionice od prikupljenog  recikliranog materijala, kao i niz predavanja profesora i predstavnika  udruga koje se bave ekologijom i zaštitom mora i priobalja. Kroz projekt  aktivno je sudjelovalo oko 200 srednjoškolaca i studenata iz inozemstva,  koji u konačnici sudjeluju u izradi dokumenta o prijateljstvu partnerskih  gradova i provođenju ekoloških aktivnosti koje se nastavljaju i sljedeće  godine, ali pod nazivom „BlueVDay 2017″. Riječ je o projektu koji  obrađuje volonterstvo. Inače, EU je za ovaj projekt odobrio 25.000 eura, a  jedan od glavnih „operativaca” koji je radio na povezivanju svih sudionika bio je i škotski lord Alexander Dundee.
– Cilj svih ovih naših aktivnosti je izgradnja partnerstva između naših  europskih gradova. Ovaj projekt je nastao na temeljima projekta Vijeća  Europe „City to City Cooperation” Posebno oduševljava izvanredan doprinos djelatnika Grada Zadra, na čelu s Anitom Gržan, koji su organizirali ovaj skup. Posebno na okupljanju mladih ljudi koji su u nekoliko dana bili fokusirani na problem zagađenja, rekao je Lord Dundee koji je ne  samo član škotskog parlamenta, nego i vijećnik u Vijeću Europe te član  Centra za ekspertizu Vijeća Europe.
Na kraju, svima njima se u ime Grada Zadra zahvalio gradski pročelnik  za EU fondove Šime Erlić, zaključivši da su svi sudionici iznijeli projekt  na visokoj razini, pokazavši koliko su vode i more važni i koliko su mnogi  problemi u njihovoj zaštiti zajednički kao onima na sjeveru, tako onima i  na jugu Europe.