Artićevi učenici još jednom osvojili državno natjecanje

Slika korisnika admin
Arif SITNICA

Kada učenici poznate zadarske Gimnazije Vladimira Nazora postanu državni prvaci iz povijesti - to gotovo da više i nije vijest jer njima je to pošlo za rukom i ovaj put, četvrtu godinu zaredom.

Riječ je o Dream Teamu profesora povijesti i mentora Igora Artića, a njegovi su učenici "pomeli" konkurenciju 11 srednjih škola iz cijele države i tako postali najbolji od najboljih iz natjecanja u povijesti, u kategoriji - samostalni istraživački radovi.

Natjecanje je održano krajem travnja u Đurđevcu, a trećaši Petar Jelić i Sandro Torić, prijatelji i kolege iz razreda pobijedili su s radom - Okupacija. Nije "Okupacija u 26 slika", već je tema njihova istraživačkog rada bio - Zadar na kraju Prvog svjetskog rata.

- Glavni izvor njihovog istraživačkog rada bile su novine. Tu posebno želim naglasiti i ovom se putem zahvaliti ravnatelju i svim ljudima u zadarskom Državnom arhivu koji su im otvorili vrata, dali prostora i vremena za istraživanje i puno im pomagali u nalaženju arhivske građe. Ovo je jedan vrlo vrijedan, samostalan rad dvojice učenika i mislim da su sjajno uspjeli opisati, dočarati i objasniti atmosferu koja je vladala u Zadru nakon raspada Austro- Ugarske - naglasio je mentor, profesor povijesti Igor Artić, dodajući i kako su uvijek "nekako pri vrhu" jer također, već devet godina zaredom redovito uspiju doći do državnog natjecanja.

- Ali, nismo uvijek pobjeđivali... - kaže skromno uz smijeh prof. Artić.

No, kao i u životu, tako i do ove pobjede nije bilo lako doći. Za početak, kako je otkrio profesor Artić, teško je uopće pridobiti učenike koji će pristati biti dio istraživačkog tima jer znaju, a i dosadašnje iskustvo ih je naučilo, da to nije nimalo lako i onaj tko postane dio tima, više ne smije odustati. Petar i Sandro zbog ovog su rada žrtvovali svoje slobodno vrijeme. Ali, sad im je drago i priznaju kako se u životu svaki trud, pa i odricanje uvijek na kraju isplati.

- Temu za istraživanje lako smo odabrali u dogovoru s profesorom, a počeli smo raditi malo nakon početka školske godine. Radili smo preko tjedna u slobodno vrijeme, a ponekad bi u Arhiv išli i odmah poslije nastave. Kada bi se uhvatili posla prosječno bi to trajalo po dva, tri sata - kaže Sandro, dok Petar dodaje kako je istraživanje s vremenom postajalo i sve zanimljivije.

A, njihov je rad sjajno napisan - jednostvano, zanimljivo i "pitko štivo" kojeg bi s pažnjom pročitali i oni koje možda u životu povijest i ne zanima previše.

Tako su u uvodu napisali da je - "Zadar grad koji je kroz povijest imao veliku političku, gopodarsku i stratešku važnost. Bio je političko središte bizantske, mletačke, francuske i austrijske Dalmacije. Često meta napada, kako sa zapada, tako i s istoka. Zadar su osvajali i prodavali, raseljavali i nasljevali, rušili i obnavljali".

Autor: 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno