Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Stablo nade” koje nikad cvjetat ne prestaje

16.05.2017. 22:00
“Stablo nade” koje nikad cvjetat ne prestaje


Kreativna instalacija “Stabla nade”, koja povezuje željeznu konstrukciju stabla s cvijećem, autorice Jasminke Vukasović, donijela je zadarskoj tvrtki Nasadi još jednu nagradu – Nagradu za tehničku kvalitetu izvedbe na 52. međunarodnoj izložbi cvijeća “Floraart” na zagrebačkom Bundeku.
Ovogodišnja instalacija djelo je krajobrazne projektantice Jasminke Vukasović, dipl.ing.agr. koja je koristila moderne materijale koji se lako i vješto mogu uklopiti u kompoziciju zelenog okoliša, a kao krajnji rezultat mogu nastati bajkovite i inspirativne kreacije.
– Ove godine smo nastupili s modernom instalacijom, koju smo nazvali “Stablo nade”, koja nije samo cvjetna instalacija već smo koristili i nekonvencionalne materijale, a instalacija predstavlja i neki dublji smisao, kaže Lenko Ugrinić, direktor Nasada, dodajući kako je na sajmu izlagalo 200 domaćih i 18 stranih izlagača, a tijekom sedam dana na sajmu je bilo 350.000 posjetitelja.
– Željeli smo nastupiti s nečim novim i drugačijim te smo došli na ideju spojiti hladne materijale s cvijećem pa smo na našoj parceli uz izložbeni horizontalni imali i vertikalni prostor. Napravili smo dva velika metalna stabla, koja smo obojali u žarke boje, te smo ih ukrasili cvjetnim kuglama. Preneseno značenje je u tome da cvijet padne i širi se sjeme iz kojeg će narasti nova stabla, pojašnjava ideju vodilju autorica Jasminka Vukasović, dodajući kako je cilj bio potaknuti na promišljanje o pomoći planetu i njegovom očuvanju.
Na ideju je došla prateći svjetske trendove u kojima je aktualno korištenje raznih materijala koji se spajaju s cvijećem kao i vertikalna sadnja cvijeća. Spomenula je Singapur u kojem su izgrađena ogromna metalna stabla kroz koja rastu biljke penjačice i na taj način oplemenjuju prostor. Ovaj veleban projekt je i nju inspirirao za rad koji je oduševio brojne posjetitelje ove prekrasne izložbe cvijeća.
Oboje ističu kako očekuju veći angažman turističke zajednice u educiranju i poticanju građana na hortikulturalno uređenje kuća, balkona i okućnica.
– Primijetili smo da su ljudi polako počeli shvaćati koliko su ukrasne biljke važne za bolji dojam i doživljaj grada, ali da bi se sve ovo ostvarilo potrebno je uključenje šire zajednice, počevši od samih građana, preko ugostitelja koji bi također trebali uložiti više truda u osmišljavanje uređenja prostora ugostiteljskih objekata. Svi bi trebali doprinijeti da grad bude ljepši i da odiše svježinom, zaključuje Ugrinić.