Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pobjeda na rastanku sa Zadrom

Autor:

16.06.2009. 22:00
Pobjeda na rastanku sa Zadrom

Foto: Zvonko KUCELIN



Hrvatska rukometna reprezentacija se pobjedom nad Slovačkom plasirala na Europsko prvenstvo u Austriju 2010. godine i to puno lakše nego što se očekivalo nakon mučenja u utakmici s Mađarskom. Za razliku od te utakmice, obje momčadi su krenule u ovu vrlo važnu kvalifikacijsku utakmicu otvoreno, što je rezultiralo s dosta pogodaka na otvaranju utakmice.
Utakmica je otvorena na najbolji mogući način za Hrvatsku, jer je u prvom slovačkom napadu Alilović zaustavio pokušaj Ivanova, a iz polukontre kockasti dolaze preko Zrnića do prvog vodstva u utakmici. Ipak Slovaci uzvraćaju pogocima Pekara i Szucsa (1:2), a da Slovaci ne bi predugo bili u vodstvu pobrinuo se projektilom s devet metara Tonči Valčić (2.2). Kleis vraća goste u vodstvo, a nakon promašaja Kopljara i Horvata ipak Duvnjak, a potom Kopljar vraćaju „kauboje” u minimalno vodstvo (4:3). Sljedeće dvije minute pripale su vratarima obaju momčadi, a golgeterski post prekida Stranovsky iz kontranapada i rezultat je ponovno izjednačen (4:4). Raspoloženi Duvnjak započinje plodno hrvatsko razdoblje koje je nastavljaju Zrnić i Vukić svojim pogocima s krila i u 12. minuti na semaforu svijetli 7:4 za Hrvatsku. Slovaci u tim trenucima pomalo gube konce svoje igre za koju je prvenstveno zaslužna odlična hrvatska 3-2-1 obrana što je rezultiralo spretnim otvaranjima našeg kontranapada iz kojeg se izrodilo prva slovačka isključenja na utakmici (Pekar i Niznan). Naši rukometaši ne gube vrijeme nego pune mrežu Stochla pa je nakon golova Horvata, Kopljara i Zrnića prednost porasla na velikih šest golova prednosti (10:4) na polovici prvog poluvremena. Ukazao se i Vori u 18. minuti svojim prvim zadarskim golom ove godine te podiže prednost na 11:4, a Slovaci preko Szucsa nakon 9 minuta posta postižu peti zgoditak što dovoljno oslikava dominaciju Hrvata u ovom periodu igre. Duvnjak u sljedećoj akciji vraća Hrvatsku na sedam golova viška što je bacilo rukavicu i Lackoviću koji se nebeski diže nad slovačkom 6-0 obranom i prisiljava Stochla da 13-ti put vadi loptu iz mreže, a deset minuta je ostalo do kraja poluvremena (13:5). Kleis postiže na drugoj strani šesti gol za Slovake, a uzvraća raspoloženi Zrnić svojim četvrim golom kojim vraća „kauboje” na plus osam (14:6) u 23. minuti. Slovaci u završnici prvog poluvremena dolaze malo do daha što se odmah osjetilo na rezultatu te su nakon golova Petka i Kopca snizili zaostatak na minus šest (14:8). Červar u tim trenucima daje priliku Buntiću i Bičaniću što ovaj potonji opravdava s dva postignuta gola, ali i Slovaci preko Petka i Szucsa uzvraćaju i rezultat je 16:10 za kockaste dvije minute prije kraja poluvremena. Na odmor se otišlo rezultatom 17:11 nakon što je nadahnuti Bičanić trećim golom odveo na plus sedam, ali Petko u posljednjim trenucima Slovacima daje kakvu-takvu nadu za slovačkim pokušajem stizanja zaostatka.
Drugo poluvrijeme naši rukometaši nastavljaju tamo gdje su stali u prvom, a četiri pogotka (dva Bičanić i dva Buntić) u prvih pet minuta otklonilo je svaku sumnju da će Hrvatska doživjeti nešto poput onoga u utakmici s Mađarima. Ipak Slovaci su stidljivo zabijali po koji gol tako da je u 38. minuti semafor pokazivao 22:14. Sedmorka Hrvatske u pomalo čudnom sastavu: Losert, Ninčević, Bičanić, Buntić, Vori, Duvnjak i Horvat pravila je velike probleme Slovacima koji su pokušavali spasiti obraz do kraja susreta. Horvat u sljedećem napadu ne pokazuje osjećaja za Slovake i zabija za velik plus devet, a da je pogodio sedmerac, u napadu potom, bila bi prednost i dvoznamenkasta. To se i dogodilo u 42. minuti kada Duvnjak udarcem s lijeve strane skida paučinu Paulovog gola i vraća na devet golova prednosti (24:15) da bi nedugo zatim to ponovio i s druge strane, a publika je pozdravila velikih 10 razlike pjesmom i skandiranjem: „Ovo je Hrvatska”. Do kraja gledatelji su mogli uživati u revijalnom tonu same utakmice u kojem su došli na svoje hrvatske rezerve Gojun i Buntić, a Slovaci su se praktički predali petnaest minuta prije kraja pred zahuktalim „kaubojima” koji su nastojali pružiti i koji atraktivan potez za publiku koja je napravila odlično ozračje na tribinama. Cilj je tako ispunjen. Pobjedama nad Mađarima i Slovacima osigurao se put u Austriju, a Zadar se tako po peti put pokazao sretnim za hrvatske rukometaše.


 HRVATSKA – SLOVAČKA 34:21


ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: Suci: 3500. Bernd Methe i Reiner Methe (oba Njemačka).
HRVATSKA: Losert, Duvnjak 9, Lacković 1, Zrnić 4, Kopljar 2, Vori 1, Gojun 3, Horva 4t, Bičanić 5, Buntić 3, Vukić 1, Valčić 1, Alilović, Ninčević. Izbornik: Lino Červar.
SLOVAČKA: Paul, Bičanik 1, Szucs 4, Ivanov, Niznan 3, Urban, Kopco 1, Pekar 3, Petko 6, Szapu, Stranovsky, Kleis 3. Izbornik: Juraj Jurajov.
Sedmerci: Hrvatska 2-5; Slovačka 2-5.
Isključenja: Hrvatska 12 min, Slovačka 14 min.