Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Preko Slovačke u Austriju

Autor:

16.06.2009. 22:00
Preko Slovačke u Austriju

Foto: z



Veseli me pristup na treningu mojih igrača koji su nakon malo lošije igre protiv Mađara odlučili da danas protiv Slovaka pokažu svoje pravo lice. Recept je naoko jednostavan, a tu se misli na svođenje tehničkih grešaka na minimum i borbenošću nametnuti prevlast na terenu. Nadam se da će se to i ostvariti iako neće biti lako, jer nijedna reprezentacija nije bezazlena, a Slovaci ponajmanje, kazao je Lino Červar
Izabranici Lina  Červara večeras protiv Slovaka traže osiguranje prolaza na Europsko prvenstvo  u Austriji 2010. godine. Pobjeda u toj utakmici razriješila  bi sve dvojbe i Hrvati bi se  našli u društvu domaćina  Austrije, europskog prvaka  Danske te Njemačke i Švedske koje su već dva kola prije  kraja kvalifikacija osigurali  nastup na europskoj rukometnoj smotri. No, da ne bi  zec bio u šumi, a ražanj  gotov, pobrinuo se Lino Červar koji u najavi utakmice  poziva na veliku opreznost,  jer Slovaci sigurno nisu Finci  da bi ih se olako shvaćalo.
Respekt prema  Slovacima
– Slovačka je reprezentacija koja ulijeva potpuni  respekt što dobro znamo iz  naših iskustava s njima u  posljednje vrijeme, a najveća  opomena bi nam trebala biti  kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj kad su  izbacili jedne vrlo jake Slovence. Normalno, uz to ide i  nedavni uspjeh u Mađarskoj  s čime su oni došli u poziciju  da ozbiljno konkuriraju za  plasman u Austriji – nahvalio  je Slovake Červar i pokušao  oslikati način po kojem bi  njegovi puleni trebali graditi  pobjedu.
– Najbitniji je pristup naših  igrača i nikako ne podcijeniti  protivnika, jer su Slovaci kao  nagazna mina, iako ne spadaju u sam svjetski rukometni vrh, ali jedna reprezentacija koja ima kolektivni  duh i reprezentacija koja zna  što hoće. Imaju izvrsnog vratara Stochla, igraju visoku  zonu 6-0 s kojom smo imali  problema i s Mađarima, a  slično kao i kod Mađara  opasna su im ta dva krila,  braća Stranovsky. Ta njihova  visoka trojka u sredini je  također teška za probiti, i  moramo pripaziti na taj  njihov kolektivni duh i opasnu tranziciju, što se najbolje  vidjelo u utakmici kod njih u  Slovačkoj kada smo nakon  poluvremena koje smo dobili  17:11, oni iskoristili našu nepažnju i dekoncentraciju i  preko te brze  tranzicije uspjeli zakomplicirati samu  utakmicu –  oprezno će  Červar.
Hrvatski  strateg gradi  optimizam na  račun posljednja dva treninga koja su pokazala veliku  želju naših  igrača da se  prije puta u  Grčku riješi  plasman na  Euro.
– Veseli me  pristup na treningu mojih  igrača koji su  nakon malo  lošije igre protiv Mađara  odlučili da danas protiv Slovaka pokažu  svoje pravo lice. Recept je  naoko jednostavan, a tu se  misli na  svođenje tehničkih grešaka  na minimum i  borbenošću  nametnuti prevlast na terenu.  Nadam se da  će se to i ostvariti iako  neće biti lako,  jer nijedna reprezentacija  nije bezazlena,  a Slovaci ponajmanje – za kraj je kazao  Červar koji je prepustio prisutnim igračima, Vedranu  Zrniću i Marku Kopljaru da  i oni komentiraju večerašnji  nastup Hrvatske u srazu protiv Slovačke.
Vedran Zrnić je igrao onu  posljednju utakmicu u Slovačkoj i svjestan je opasnosti koju ovakva utakmica  krije.
Ponoviti scenarij iz  Slovačke
– Mislim da ne trebamo  misliti da će se ponoviti takav  scenarij kad smo ih, iako  dosta oslabljeni, nadigrali u  Slovačkoj, jer smo tada  stvarno odigrali odlično prvo  poluvrijeme i uspjeli tu utakmicu zaključiti pobjedom.  Oni nas onda nisu očekivali  u tako dobrom stanju, jer  nam je sastav bio pun igrača  koji nisu imali previše iskustva igranja za reprezentaciju. Večeras očekujem jednu tešku utakmicu u kojoj  očekujem Slovake koji su  stanju suprotstaviti nam se,  ali će opet sve ovisiti o nama  i našem pristupu. Nadam se  da će lopta ići puno brže  nego protiv Mađara i da  ćemo uspjeti u naumu da se  više ne moramo misliti oko  plasmana u Austriju – kazao  je Zrnić.
Naš jedini vanjski ljevak u  reprezentaciji (osim Buntića  koji nije nastupio protiv  Mađara) i ujedno predvodnik novog vala hrvatskih  rukometaša, Marko Kopljar, velike nade polaže  upravo u hrvatsku vanjsku  liniju koja kad ima dan  može doslovno razvaliti svaku obranu.
– Slovaci preferiraju tu 6-0  obranu, što se najlakše razbija šutem s vanjskih pozicija, a kad imate na tim  pozicijama Lackovića i Duvnjaka onda se ne treba bojati. Isto treba ta vanjska  linija i funkcionirati da bi se  sve to ostvarilo, a tu mislim i  na sebe. Morat ću odigrati  puno bolje nego protiv  Mađara. Dosta će nam igra  ovisti o našoj obrani koja je u  utakmici na njihovom terenu  funkcionirala besprijekorno  i to je sigurno najbolji recept  kako pobijediti u večerašnjoj  utakmici – kratko je elaborirao Kopljar.


Oprezni Lino


Pojavila se zasad neprovjerena informacija da Slovaci u Zadar dolaze bez nekoliko svojih ponajboljih igrača (Valo, Sulc, M. Stranovsky), što je kod Lina izazvalo zanimljivu reakciju. Naime, u polušali je kazao da je bolje da ne čuju njegovi igrači takvu vrstu informacije, jer bi moglo doći do nesvjesnog opuštanja koje bi u ovakvoj utakmici moglo biti vrlo kontraproduktivno.
– Stvarno nisam čuo tu informaciju da im neće igrati nekolicina ponajboljih igrača, ali bih istaknuo da Lino nije trener kukavica, nego prije svega oprezan trener koji zna da takve informacije prije utakmice najmanje nama idu u korist. Pripremamo se samo na pobjedu i bit će manje bitno tko se nalazi s druge strane terena u odnosu na stanje u našim redovima. Eklatantan primjer je i nedjeljnja utakmica s Mađarima u koju su oni ušli bez svoja tri najbolja igrača, a vidjeli ste kako je završilo, tijesnom pobjedom – puše i na hladno Červar.