Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Marko Marinović nastavlja s odvjetničkim poslom?

Autor: Suzana Bandić

16.06.2010. 22:00
Marko Marinović nastavlja s odvjetničkim poslom?


Disciplinski sud Hrvatske odvjetničke komore nepravomoćno je oslobodio Marinovića daljnje optužbe te mu je ukinuta mjera zabrane obavljanja odvjetničke djelatnosti
Marko Marinović, poznati zadarski odvjetnik kojemu je zbog odavanja odvjetničke tajne Disciplinski sud Hrvatske odvjetničke komore pravomoćno dosudio tri godine i šest mjeseci zabrane rada, jučer je na istom oslobođen daljnje optužbe te mu je ukinuta mjera zabrane obavljanja odvjetničke djelatnosti. Kako je riječ o nepravomoćnoj presudi na koju obje strane u postupku imaju pravo žalbe, disciplinski tužitelj već je najavio kako će to svoje pravo i iskoristiti. Stoga konačna odluka o tome vraća li se Marinović u odvjetničke vode, kojima je godinama ranije vješto plivao, ostaje na Višem disciplinskom sudu HOK-a koji će razmatrati žalbu.
Marinoviću se stavljalo na teret nesavjesno zastupanje i disciplinska povreda odavanja odvjetničke tajne u slučaju Ane Magaš koju je pred Županijskim sudom u Zadru zastupao zbog ubojstva, ali i zbog toga što po mišljenju disciplinskog tužitelja nije adekvatno odgovorio na napise u Večernjem listu i Nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista u svibnju 2006. godine što je nanijelo štetu njegovoj klijentici.
Marinoviću se dva puta izricala devetogodišnja zabrana pružanja odvjetničkih usluga, ali je Viši disciplinski sud HOK-a zbog proceduralnih grešaka te presude ukidao. Potom mu je Disciplinski sud Hrvatske odvjetničke komore u lipnju 2009. godine donio nepravomoćnu presudu kojom mu je smanjena kazna s devet na četiri godine zabrane rada.
Odvjetničkoj komori Marinovića je prijavila Ana Magaš, zbog odavanja odvjetničke tajne još prije četiri godine kada ju je zbog ubojstva supruga Lucijana zastupao pred Županijskim sudom u Zadru. Nezadovoljna njegovim odvjetničkim uslugama Magaševa mu je otkazala punomoć nakon čega je on medijima izjavio kako je obmanjivao javnost, “išao do same granice dozvoljenog” te da Magaševa nije bila žrtva kakvom ju je u javnosti i sam prikazivao.
Od dana suspenzije odvjetnik Marinović se povukao iz javnog života, a nije se odazivao ni na zakazivana ročišta pa mu se sudilo i u odsutnosti.