Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Stanko Zrilić napustio kolegij nakon prve točke

Autor: Ivana Burica

16.06.2010. 22:00
Stanko Zrilić napustio kolegij nakon prve točke

Foto: 057info



Svoje mišljenje o davanju koncesija za obavljanje javno zdravstvene službe u Zadarskoj županiji htio je iznijeti i dožupan Stanko Zrilić. No, župan dožupanu to nije dozvolio uz obrazloženje da je on taj koji vodi kolegij. Nakon nekoliko izmijenjenih riječi, dožupan Zrilić ustao je sa svojeg mjesta i napustio vijećnicu
Sukob među Zrilićima, županom Stipom i dožupanom Stankom, proširen je i na rad jučer održanog Kolegija župana. Naime, dožupan Stanko Zrilić kolegij je demonstrativno napustio već nakon prve točke dnevnog reda i to stoga što mu župan nije dao riječ. Nakon što je pročelnik Josip Kraljić kolegij izvijestio o davanju koncesija za obavljanje javno zdravstvene službe u Zadarskoj županiji, te nakon što je župan komentirao činjenicu o nedovoljnom broju pedijatara i ginekologa u Zadarskoj županiji, svoje mišljenje o temi htio je kazati i dožupan Stanko Zrilić.
No, župan dožupanu to nije dozvolio uz obrazloženje da je on taj koji vodi kolegij. Nakon nekoliko izmijenjenih riječi, dožupan Zrilić ustao je sa svojeg mjesta i napustio vijećnicu.
Znači li ovaj njegov čin kraj suradnje i je li i nakon ovoga moguća koalicija HDZ-a i HSLS-a u Zadarskoj županiji, nismo uspjeli doznati budući da se Stanko Zrilić nakon kolegija nije javljao na mobitel.
Bilo kako bilo, kolegij je odrađen i to u dosta smirenom, pa čak na trenutke i opuštenom raspoloženju. Za raspravu se u nastavku dva puta javio dožupan Đani Bunja koji je oba puta dobio riječ, a opušteno je raspoloženje vrhunac dosegnulo kada pročelnica Bibijana Baričević nije mogla da sa smiješkom ne poprati točku dnevnog reda koja se odnosila na sufinaciranje projekta “Standardizacija mesnih odlika dalmatinske pramenke” u Zadarskoj županiji.
– Drago mi je da se pročelnica Baričević tako slatko smije na spomen ovce, dalmatinske pramenke. Da postoji povjerenstvo koje se odnosi na donošenje bilo kakvih odluka o dalmatinskoj pramenki, Bibijana bi bila predsjednica, našalio se župan Stipe Zrilić dodavši da je riječ o vrlo dobrom projektu koji će županija podržati sa 69.000 kuna s proračunske pozicije 469 – Projekt zaštite dalmatinske janjetine. Sveukupna vrijednost projekta iznosi 209.700,00 kuna, odnosno 69.900,00 kuna godišnje.
Inače, danas se u Zadarskoj županiji uzgaja oko 130.000 ovaca, od čega najveći dio čine grla dalmatinske pramenke, najbrojnije i u uzgoju najzastupljenije hrvatske izvorne pasmine. Dalmatinska se pramenka danas primarno uzgaja radi proizvodnje mesa – dalmatinske janjetine. Proizvodnu vrijednost dalmatinske janjetine treba sagledavati kroz činjenicu da je ova vrsta ovaca hrvatska izvorna pasmina, što za proizvode dobivene od ove pasmine predstavlja mogućnost stjecanja prava zaštite oznakama kvalitete (izvornosti ili zemljopisnog podrijetla), čime se osigurava veća dohodovnost gospodarstvima na kojima se uzgaja ova pasmina, čulo se u obrazloženju odluke o sufinaciranju projekta.
Iako je prva točka dnevnog reda ostala u sjeni sukoba dvojice Zrilića, treba kazati da je od ukupno 246 koncesija, koliko ih je za obavljanje javno zdravstvene službe u Zadarskoj županiji određeno mrežom, izabrano 216 koncesionara.
U nastavku kolegija župan je dao suglasnost na visinu cijene ulaznice za ulazak na pomorsko dobro – plažu “Hotela Alan” u Starigrad Paklenici. Tako će za cjelodnevno kupanje na spomenutoj plaži odrasle osobe morati izdvojiti 20 kuna, a za djecu će dnevna ulaznica koštati 10 kuna.
Poludnevna ulaznica za odrasle koštat će 10 kuna, a za djecu 5 kuna. Dana je mogućnost kupovanja i tjedne ulaznice čija će cijena za odrasle biti 100 kuna, a za djecu 50 kuna. Mjesečno kupanje na spomenutoj plaži odrasli će moći osigurati ako izdvoje 350 kuna, a za djecu će mjesečna ulaznica stajati 150 kuna.
Od ostalih točaka dnevnog reda treba izdvojiti davanje suglasnosti Zavodu za prostorno uređenje Zadarske županije oko izrađivanja izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Zadra te za izradu Urbanističkog plana uređenja prostora vojarne Franka Lisice/Novi kampus u Zadru.