Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Uraniji u Zadar došao pomoći Matijašević

Autor: Suzana Bandić

16.06.2010. 22:00
Uraniji u Zadar došao pomoći Matijašević

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Radnici nisu ni manipulirani, ni politizirani, ni obmanjivani već su traumatizirani zbog straha za svoja radna mjesta, zbog “rezanja” plaća i gubljenja prava kolektivnih ugovora. Zašto se kriza i recesija ne bi rasporedile na svih podjednako – Vedran Uranija
Do danas je prikupljeno 72 posto potrebnih potpisa, a to je i puno i malo. Puno jer nikada do sada nitko u Hrvatskoj nije uspio toliko prikupiti bez obzira o čemu je bila riječ, a malo zato jer još uvijek nije dovoljno za referendum. Zato apeliram na hrvatske građane da izađu i daju svoj potpis – rekao je jučer u Zadru Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata i glavni koordinator sindikalnih središnjica za potpisivanje peticije protiv izmjena Zakona o radu. Njegovom apelu pridružio se i Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH, koji je istaknuo kako je zaključno s ponedjeljkom na zadarskom Narodnom trgu prikupljeno oko 14 tisuća potpisa. Uranija je poručio Vladi i političarima da ova peticija nije usmjerena ni protiv koga kako su to znali u svojim posljednjim istupima isticati.
– Radnici nisu ni manipulirani, ni politizirani, ni obmanjivani već su traumatizirani zbog straha za svoja radna mjesta, zbog “rezanja” plaća i gubljenja prava kolektivnih ugovora. Zašto se kriza i recesija ne bi rasporedile na svih podjednako?! Zašto se ne bi naplaćivao porez na imovinu tako da krizu osjete bogataši i oni koji su se 90-ih obogatili u pljačkaškom pohodu? – zapitao je Uranija dodavši kako je hrvatski narod i 90-ih znao što potpisuje te da ukoliko se ne dokine ovaj Zakon neće biti obitelji u Hrvatskoj koja njime neće biti pogođena.
I Matijašević je komentirao aktualni razvoj događanja te je poručio svim onima koji ovih dana huškaju radnike protiv potpisivanja peticije kako im to neće uspjeti te da je samo jedan uvjet odustajanja od referenduma – povlačenje prijedloga Zakona o radu.
– Ono što Vlada radi nas savršeno ne interesira, jer mi smo u prikupljanju potpisa. Ono što tražimo od predsjednika Sabora je da do kraja potpisivanja peticije ne otvara raspravu u Hrvatskom saboru jer je to normalan uzus ponašanja u čitavom svijetu pa bi to valjda i nama trebao biti uzor. Dok se narod izjašnjava o nekom pitanju, istovremeno se o tom pitanju ne vodi rasprava u parlamentima, osim možda još u nekim zaostalim zemljama – rekao je Matijašević pa je otišao i korak dalje kazavši kako ova peticija pomalo dobiva razmjere
Narodnog pokreta, odnosno plebiscita protiv ukupnog stanja u državi.
Priznaje, međutim kako je sindikatima dodatni motiv da ustraju povjerenje građana koje su vratili i koje, kaže, ne žele više izgubiti niti se s njim poigravati.
 


Gdje su pravi radnici?Matijašević: U HDZ-u!


Sindikalci se jučer nisu dali smesti ni sitnim provokacijama poput one koju je starija Zadranka uguravši se među novinarske redove uputila Matijaševiću. Gospođa ga je zapitala kad će sindikati organizirati potpisivanje peticije da radnici budu pravi radnici na što joj je samo kratko odgovorio neka to pitanje ide postaviti u prostorije HDZ-a jer su je vjerojatno oni i poslali.