Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Iznimna učinkovitost protiv Escherichije coli

16.06.2011. 22:00
Iznimna učinkovitost  protiv Escherichije coli


Lijek “adepantin” ubija bakterije a pritom ne škodi krvnim stanicama, kaže Anton Depope s PMF-a Sveučilišta u Splitu


Hrvatski znanstvenici sa splitskoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta  osmislili su lijek “adepantin”  koji bi mogao pomoći u liječenju neizlječivih i smrtonosnih bakterijskih infekcija,  doznaje se od Antona Depope  s PMF-a Sveučilišta u Splitu.
– Testiranje je obavljeno ‘in  vitro’, i to nakon što su profesori Damir Vukičević i biofizičar Davor Juretić prošle  godine sastavili formulu. Testiranja su obavljena nedavno  na poznatim uzorcima E. coli,  a sada se očekuju klinička  istraživanja na živim organizmima, rekao je Depope.
Lijek “adepantin” ubija bakterije a pritom ne škodi krvnim stanicama, rekao je Depope i dodao kako su profesori Vukičević i Juretić novu  formulu u suradnji s prof.  Alessandrom Tossijem iz Trsta  doveli do konstrukcije nove  klase peptidnih antibiotika  koji su se u dosadašnjim testovima na stanicama pokazali  iznimno učinkovitima protiv  E. coli uz nisku toksičnost za  ljudske krvne stanice, što  znači da u propisanim dozama  imaju vrlo visok terapijski indeks.
Dvojica splitskih profesora  smatraju kako je više od tri  tisuće oboljelih i tridesetak  mrtvih zbog širenja hemoragijskoga tipa E. coli, otpornog  na većinu danas dostupnih antibiotika, liječnicima svakako  poticaj da isprobaju i tu novu  klasu antibiotika.
Na formuli za novi lijek radila je radna skupina biofizičara i profesora Davora Juretića s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, a  inače se bave proučavanjem  svojstava i mehanizama djelovanja antimikrobnih peptida iz raznih vrsta žaba.
Profesor Juretić je voditelj  Nacionalnog doktorskog studija biofizike s međunarodnim sudjelovanjem, osnovanom pri splitskome PMF-u.  Na studiju biofizike budući  znanstvenici uz široka teorijska znanja usvajaju i praktične  metode biofizike, bioinformatike, biomedicine i molekularne biologije. Takav multidisciplinarni pristup omogućuje im da se uspješno bave  sve složenijim problemima  današnje znanosti.


Epidemija u Francuskoj, petero djece u bolnici




Petero djece, koja su hospitalizirana na sjeveru  Francuske nakon što su jeli goveđe hamburgere  zaražene bakterijom E.coli, u teškom su stanju, objavili  su u četvrtak dužnosnici, upozoravajući na moguću  širu epidemiju. Stručnjaci procjenjuju da bakterija koja  se pojavila u Francuskoj nije povezana s tipom E.coli  koja je usmrtila 37 i inficirala 3000 osoba na sjeveru  Njemačke i još nekim europskim zemljama.
Njemački lanac supermarketa Lidl povukao je s  polica zamrznute hamburgere koji su, kako se  vjeruje, izvor zaraze u Francuskoj. Prodavali su se  pod markom “Steaks Country s istekom valjanosti  10.,11. i 12. svibnja, kažu dužnosnici.
Iako do epidemije u Francuskoj dolazi u vrijeme  zaraze inficiranim klicama graha od koje je umrlo 36  osoba u Njemačkoj i jedna u Švedskoj, zdravstveni  dužnosnici kažu kako francuski slučajevi očito nisu  povezani s onima u Njemačkoj.