Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Lipanj je ključan za naš roster

16.06.2011. 22:00
Lipanj je ključan za naš roster


Bio bih na kraju prezadovoljan kada bi od 10 igrača, koji su nam bili nositelji, ostalo barem njih pet – kaže Plantak


Kao i protekle dvije i pol sezone  Neven Plantak će u  nadolazećoj sezoni biti prvi čovjek na klupi  Borik-Puntamike.  Produženjem vjernosti “zelenima” na još jednu sezonu  omogućen je nastavak započetog posla koji je donio  opipljive uspjehe, tj.  najbolji rezultat u Prvenstvu Hrvatske ostvaren minulu sezonu.  Peto mjesto i afirmacija mladih igrača rezultat je koji je oduševio  upravu kluba i sve simpatizere ovog mladog zadarskog prvoligaša, pa je zadržavanje Plantaka na mjestu trenera potez kojim su se  stvorili ili bolje reći nastavili  najbolji mogući preduvjeti za  nastavak “zelene” priče. A  moglo je vrlo lako biti i  drukčije da je Plantak prihvatio ponudu njemačkog  drugoligaša Karlsruhea, koji  ga je vrbovao na pregovore  nakon završetka sezone.
– Nakon završetka sezone  otišao sam u Njemačku,  točnije u Karlsruhe koji ima  momčad u drugoj ligi i ponudili su mi mjesto trenera te  nisam bio načisto bi li prihvatio taj posao ili da produžim za Borik-Puntamiku.  Odlučio sam na kraju ostati i  dovršiti započeti posao prije  dvije i pol sezone – kaže  Plantak i napominje:
Očekuju se odlasci
– Bit će gotovo nemoguće  ove sezone ponoviti peto  mjesto u A-1 ligi. Najveći  razlog tome je činjenica da  teško možemo održati sastav  koji nas je nosio kroz lanjsku  sezonu. Kada bismo u tome  uspjeli onda bi bilo puno  lakše uhvatiti se u koštac s  mnogo zahtjevnijim suparnicima koji nas očekuju u  narednoj sezoni.
Sredina lipnja je razdoblje u košarkaškom svijetu  kada se malo toga može  zaključiti s obzirom na jesen  kada započinju natjecanja.  Prvi cilj prije početka priprema je saznati s kakvim  snagama će se raspolagati.
– Nadam se da će ostati  kostur momčadi od prošle  sezone, no isto tako mogućnost da će otići neki  nama bitni igrači je velika.  To nije ni čudno kada se  uzme u obzir činjenica da je  većina naših igrača postala  tražena roba nakon fenomenalne sezone koja je iza  njih. Bio bih na kraju prezadovoljan kada bi od 10  igrača koji su nam bili nositelji ostalo barem njih pet.  Onda bismo na njih mogli  nadograditi ostatak, s čime  bismo mogli ući u kakvu-takvu borbu za ostanak u ligi,  jer tražiti nešto više u ovakvoj konkurenciji i izjednačenosti koju nudi A-1 liga  bilo bi prebahato.
Što manje promjena
Plantak je potom pojasnio  i ova, pomalo katastrofična  razmišljanja.
– Ukoliko budemo morali  mijenjati više igrača bit će  iznimno teško. Nama trenerima je najteže kada nema  kontinuiteta u igračkom kadru. Ako nemamo određeni  sastav dugo vrijeme na okupu i moramo ga iz godinu u  godinu mijenjati s mnogo  novih igrača onda se svaki  put započinje praktički od  nule. Zato je želja pokušati  zadržati što više igrača od  prošle sezone, a u tom pogledu će lipanj biti ključan.  Ako ne uspijemo u tome  morat ćemo potražiti neka  nova rješenja koja su već  zapisana u mojoj bilježnici u  slučaju potrebe.
Početak priprema je zakazan za početak kolovoza.  Do tada bi trebalo biti jasno  tko će nositi dres Puntamičana u sljedećoj sezoni.
– Početak priprema tradicionalno započinje 1. kolovoza. Tjedan do dva će  trajati taj uvodni dio nakon  kojeg pristupamo najvažnijem bazičnom dijelu. Nakon  toga će ići niz pripremnih  utakmica s kojima ćemo brusiti formu pred početak prvenstva. Plan i program su  jednaki, kao i protekle dvije  sezone, tako da nekih novina  po tom pitanju nema, jedino  je upitno koja će to imena  biti u rosteru za iduću sezonu. Što manje bude promjena u odnosu na lani, nama  će svima biti lakše.
 


Jaka konkurencija




Sljedeće sezone Borik-Puntamika će imati većinu starih, ali i  neke nove protivnike u A-1 ligi. Kako sada stvari stoje, tri nova  kluba, Zadar te Jolly JBS i Prigorje financije iz Križevaca zaoštrit  će konkurenciju u ionako uvijek izjednačenoj ligi. Plantaku se čini  da će biti najteže dosad doći do ostanka u prvoligaškom  društvu.
– Kada vidim tko su nam protivnici u sljedećoj sezoni ne mogu biti  spokojan. Nema nijedne momčadi protiv koje možemo kazati da  smo za barem jedan posto jači. Uz Split, Svjetlost, Alkar, Kvarner,  Dubrovnik i Zabok, koji imaju svoju vrijednost u hrvatskoj košarci, tu  je Zadar koji je favorit broj jedan za ulazak u Ligu za prvaka bez obzira  na roster koji bude imao. Osim toga, dva nova prvoligaša Jolly i  Prigorje financije imaju pravu financijsku poleđinu i već sada njihovi  vlasnici govore u njihovom planovima za ulazak u NLB ligu. Stoga je  suvišno objašnjavati što nas čeka od listopada. Svaka utakmica bit  će kvalifikacijska.