Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ne možemo zaustaviti odlazak igračica nakon srednje škole

16.06.2011. 22:00
Ne možemo zaustaviti odlazak igračica nakon srednje škole


Prošlo ljeto otišle su nam Iva Bokanović, Martina Bilaver, Justina Stojanov, Josipa Smoljo, Iva Dujić. S obzirom na to da ionako nismo imali širok kadar igračica, odlazak tih djevojaka bilo je teško nadoknaditi – kaže Bilaver


Elvis Bilaver,  predsjednik Ženskog rukometnog kluba Zadar, rezimirajući proteklu sezonu ističe da  su rezultati kluba iz Mocira u  okvirima očekivanih. Malo  pobjeda, mnogo poraza, to je  trenutačna rezultatska realnost koja bi u budućnosti, smatra  Bilaver, ipak trebala biti svjetlija.
– Kada sam došao u klub  prije skoro četiri godine  odlučeno je da će se ekipa  natjecati u najmanje dvije lige  mlađih kategorija. S time smo  krenuli odmah tako da smo  prošle sezone uz seniorsku  Drugu ligu igrali i Prvu ligu sa  1994. i 1998. godištem. Rezultati u smislu pobjeda i poraza  nisu bili osobiti, ali najvažnije  je da smo okupili te dvije generacije i da se s njima radi –  naglašava Bilaver.
Stalni deficit
Rezultat seniorki su četiri  pobjede i 14 poraza u Drugoj  ligi.
– I to je naša realnost.  Možemo govoriti o mogućnosti osvajanja još ponekog boda,  ali s obzirom na to da smo pred  početak sezone ostali bez gotovo cijele prve postave od  prošle godine teško je bilo  očekivati bolji rezultat. Prošlo  ljeto otišle su nam Iva Bokanović, Martina Bilaver, Justina  Stojanov, Josipa Smoljo, Iva  Dujić. Budući da ionako nismo  imali širok kadar igračica odlazak tih djevojaka bilo je teško  nadoknaditi.
Dolaskom nove uprave Zadranke su se u Drugoj ligi pomaknule s posljednje pozicije  prema sredini ljestvici. Pozitivan trend, međutim, prošle  sezone nije nastavljen i Zadar  je ponovno teško pobjeđivao.
– Teško je svake godine stvarati toliko novih igračica jer  nam one najbolje odlaze čim  završe srednju školu. Velika  većina kvalitetnih igračica su i  odlične učenice koje nakon  srednje škole upisuju fakultete  i to uglavnom izvan Zadra. Na  taj način seniorska ekipa je u  stalnom deficitu i zato su rezultati takvi kakvi jesu. Ipak,  više nam se ne mogu dogoditi  sezone bez osvojenog boda,  kao što je to nekad znalo biti.
Četiri godine rada
Uz sve objektivne poteškoće  Zadranki teško je ne primijetiti da su mnoge drugoligaške sredine iz Dalmacije ispred kluba iz Mocira. Posebno  je zanimljiv primjer Dalmatinke iz Ploča koja je s domaćim kadrom ušla u Prvu  ligu koju je lani sasvim solidno  i odigrala.
– U manjim sredinama je  lakše raditi. Najprije, djevojke  imaju manji izbor sportova za  treniranje. Ne znam što djevojke mogu trenirati u  Pločama, ali u Zadru su im na  raspolaganju praktički svi  sportovi. Zbog toga mi svake  godine teško možemo računati  na više od 20-ak novih djevojaka koji će doći trenirati u  naš klub. I to je problem jer  kad imate širi izbor tada je  lakše napraviti pravu selekciju.  Drugo je pitanje financija. Mi  bismo od Grada Zadra trebali  dobiti 150 tisuća kuna godišnje, ali od toga ćemo 100  tisuća kuna platiti korištenje  dvorane Mocire. Nije teško  izračunati koliko nam ostaje za  tri natjecanja u kojima sudjelujemo.
U rujnu istječe Bilaverov  četvrogodišnji predsjednički  mandat. U kojem smjeru će  ženski rukomet nastaviti u budućnosti?
– Mnogo toga smo promijenili na bolje, ali za pravi rezultat seniorki, koji bi podrazumijevao pokušaj ulaska u Prvu ligu, treba se poklopiti mnogo toga. Najveći problem ostaje odlazak igračica nakon  srednje škole i dok je tako  teško se može očekivati viši  rang. Radimo polagano,  slažemo klub na svim razinama  i na tome smo radili od 2007.  godine kada smo došli u klub.  Razultati su vidljivi, a za nešto  još bolje treba nam svima vremena i strpljenja.
 


Dolazi Maja Dundović




Uz Damira Samaržiju, koji  je prošle sezone trenirao prvu  ekipu, Bilaver je najavio  uključivanje u stručni stožer i  Maje Dundović, Lade Perinović te Rade Antić. Maja Dundović (djevojački Mitrović) iza  sebe ima impresivnu igračku  karijeru u kojoj je s danskim  Slagelseom bila i prvakinja  Europe. Sportski direktor i  dalje ostaje Tomislav Zekanović.
– Na taj način znatno ćemo  poboljšati rad s igračicama.  Rada Antić je već u klubu, a  ubuduće će raditi i kao trenerica, a iskustvo Maje Dundović i Lade Perinović također  će nam biti od velike koristi.  Vjerujem da svi zajedno  možemo pomoći da ženski rukomet u Zadru napravi korak  naprijed – objašnjava Bilaver.