Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jump blue: Zaron po rekord!

Autor: Valentina Mlađen

16.06.2013. 22:00
Jump blue: Zaron po  rekord!

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Zbog zahtjevnosti ove discipline neki su odustali u posljednji čas jer su procijenili kako fizički nisu dovoljno spremni


Apnea Jump Blue Zadar 2013., prvenstvo Hrvatske u ronjenju na dah u disciplini Jump blue, jednoj od najzahtjevnijih disciplina u ovom sportu, održano jučer u Zadru, posljednje je izlučno natjecanje prije odlaska hrvatske reprezentacije na Svjetske igre (svjetsko prvenstvo) u Kazanu u Rusiji u kolovozu.
Nakon zbrojenih rezultata ovog, i svih do sada održanih natjecanja  znat će se novi reprezentacijski tim u kojem je prošle godine bio i zadarski ronilac na dah Božidar Petani.
U ovoj, jednoj od najtežih disciplina, koja se održavala na dvije zadarske lokacije na Istarskoj obali i Morskim orguljama, sudjelovalo je jučer  deset ronioca od prijavljenih 14. Naime, s obzirom na zahtjevnost ove  discipline neki su odustali u posljednji čas jer su procijenili kako fizički  nisu u dovoljno dobroj spremi.
U disciplini jump blue ronioci u standardnoj opremi, odijelo/maska/peraje/disalica/utezi, savladavaju udaljenost, odnosno prijeđeni put  u polju 15×15 metara na dubini od 10 metara. Zbog slabe vidljivost na  jučerašnjem natjecanju dubina je bila 5 metara. Računa se prijeđeni put  s jednim udahom, a tamo gdje na kraju ronilac postavi štipalicu zbraja se  njegov rezultat. Trenutni rekord u ovoj disciplini za žene iznosi 168,69  metara, a za muškarce 185 metara. Na zadarskom natjecanju jučer je  sudjelovala i Lidija Lijić, lani srebrena na europskom prvenstvu te vlasnica nekoliko medalja i rekorda, također hrvatska rekorderka u ovoj disciplini.
12. otvoreno prvenstvo Hrvatske u ronjenju na dah    –  Jump blue organizirali su Ronilački klub Zadar, Ronilački klub 2Dive – Zadar te Ronilački  klub Sv. Roko – Bibinje, pod pokroviteljstvom Hrvatskog ronilačkog saveza. Na prvenstvu se natjecao i Jakov Beljušić iz zadarskog 2dive kluba, a  natjecatelje je bodrio i aktualni momčadski svjetski prvak u ronjenju na  dah Zadranin Božidar Petani.