Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar razvio bogatu plesnu scenu (FOTOGALERIJA)

Autor: Valentina Mlađen

16.06.2013. 22:00
Zadar razvio bogatu plesnu scenu (FOTOGALERIJA)

Foto: Marin GOSPIĆ



Prvo plesno natjecanje u Hrvatskoj s naglaskom na individualni ples  “Solo Art”, održano je prošlog vikenda u Zadru u organizaciji Baletne udruge Pirueta. Mlada zadarska udruga na čelu s Vinkom Zekić uhvatila se posla organizacije ovog zahtjevnog natjecanja u pet plesnih kategorija, sa željom da se sačuvaju brojni mladi plesni talenti kojih je prepun grad i županija.
– Gledajući i prateći jako veliki broj plesnih udruga u gradu i županiji došli smo na ideju za organizacijom ove manifestacije. Zadar razvija bogatu plesnu scenu i želja nam je potaknuti najmlađe da napreduju, jer ako preskoče ove godine za školovanje bit će to veliki gubitak za jednu umjetničku scenu u razvoju, kaže Vinka koja iza sebe ima 15 godina školovanja i rada u Italiji, krenuvši od privatne akademije Baleto di Roma, državne Accademia Nazionale di Danza pa preko brojnih seminara i rada u najboljim plesnim trupama poput Spell Court Dance Company. Nakon što se vratila u svoj grad poželjela je i ovdje napraviti neku promjenu te se upustila u organizaciju natjecanja. Udruga Pirueta natjecanje je ove godine organizirala samostalno, bez pomoći Grada ili Županije, uz pomoć svih ostalih plesnih udruga i škola grada i županije koje su spremno uskočile tamo gdje je trebalo.
Od 28 finalista medalje su podijeljene najboljima u svakoj od kategorija. U kategoriji klasični ples najbolja je bila Tea Drvosek iz Baletne udruge Pirueta. U kategoriji suvremeni ples najbolja je bila Lamija Hadžić iz Odsjeka za suvremeni ples Srednje plesne škole Blagoje Bersa. U kategoriji jazz balet najbolja je bila Gabriela Strihić, također iz Baletne udruge Pirueta. U kategoriji hip hopa najbolja je bila Matea Delija iz Plesne udruge U pokretu, a jedini muški pobjednik bio je u kategoriji breakdancea i to Roko Bugarija iz plesne skupine Floorshakers. Posebne nagrade za umjetnički dojam dobila je Katarina Šatalić iz Baletne udruge Pirueta i za talent godine 2013. Sara Ivoš iz Glazbene škole Blagoje Bersa. Skulpture za ove dvije kategorije izradila je Nives Santarius.