Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izrađuju unikatne torbe od tekstilnih ostataka

16.06.2017. 22:00
Izrađuju unikatne torbe od tekstilnih ostataka


Ekološki osviještene, Zadranke Ljiljana Šatalić i Zagorka Bukač, krojačice po zanimanju, nedavno su pokrenule liniju torbi, nesesera, kuhinjskih kecelja i nakita od tekstilnih ostataka. Svjesne značaja recikliranja, vješte u svom zanatu, umjesto bacanja, materijale su, koji bi im ostali nakon krojačkih intervencija, pametno odlučile iskoristiti, kreirajući unikatnu i maštovitu kolekciju, spomenuto, prije svega torbi raznih oblika i veličina, dajući na taj način ne samo priliku zadarskim trendsetericama i ne samo njima, da nabave originalan proizvod, već dajući i svoj mali obol spašavanju planete.
– Dvadeset godina smo partnerice, dvadeset godina su nam igla i konac u rukama. Ne bi htjele pretjerivati, no mogle bi raditi i zatvorenih očiju, smiju se Ljiljana i Zagorka.
Sasvim dostatno da svoju umješnost oplemene i nekim novim izazovima, kako dodaju, da krenu s vlastitom linijom modnih dodataka, „sumirajući” na neki način sve one sate i sate provedene za krojačkim stolom.
– Razmišljale smo što bi dalje, kako bi izrazile svoju kreativnost i eto – pala nam je na pamet misao da upotrijebimo ostatke materijala, dakako i ne samo ostatke, i krenemo s izradom torbica, nesesera, kecelja, nakita… modnih dodataka koje sigurno ne možete naći po velikim centrima i u okviru kolekcija poznatih modnih brendova. Danas kada je ponuda modnih dodataka tako velika, no istovremeno i „uniformirana” originalni proizvodi su i više nego traženi, pogotovo ako imaju ekološki predznak. Potvrdile su nam to i, najprije naše prijateljice, a onda i klijentice, pozdravivši našu odluku, prepričavaju partnerice.
I dok ponuda torbi, originalnih torbi, na zadarskom području, možda i zadovoljava potrebe kupaca, kecelja gotovo da nema nigdje. Potvrdile su nam to Ljiljana i Zagorka, dodajući da su im kecelje hit u ponudi.
– Vi danas gotovo pa nigdje ne možete nabaviti kecelje za kuhinju tako da smo s keceljama povukle itekako dobar potez, ponosne su krojačice.
Kako sve nabrojeno rade u pauzama između krojačkih prepravaka, za sada im njihova linija modnih dodataka predstavlja svojevrsni hobi, još uvijek uglavnom kreativnu relaksaciju. Shodno mjestu gdje žive, inspiraciju imaju svuda oko sebe, kako dalje dodaju, svoje rukotvorine, rađene isključivo od prirodnih materijala, nalaze u bojama, mirisima i atmosferi Mediterana, sredini koja im bez zadrške ne dopušta da ostanu bez ideja.