Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Spasioci zauzeli položaj na Kolovarama

16.06.2017. 22:00
Spasioci zauzeli položaj na Kolovarama


Krajem prošloga mjeseca završen je tečaj, odnosno obuka za spasioce na plažama, a ove je godine taj tečaj kojeg organizira kao i svake godine, zadarsko Društvo Crvenog križa uspješno završilo 15-tak mladih ljudi, većinom mladića.
– Zapravo ne znam točan broj mislim da je bilo između deset i 15 polaznika, a među njima je bilo i nekoliko djevojaka. Neki su polazili tečaj za spasioca prvi put, a neki od njih su morali na tečaj zbog obnavljanja svoje licence koja traje dvije godine – objasnio je Bore Galac dugogodišnji ravnatelj Društva Crvenog križa Zadarske županije.
Licenca koju polaznici dobiju međunarodnog je karaktera što znači da se ti mladi ljudi mogu preko ljeta, zaposliti kao spasioci bilo gdje u svijetu jer, kako je dodao Galac, obuka doista zahtjevna.
Prije same obuke koju već godinama organzira zadarski Crveni križ, svi polaznici moraju proći tzv. inicijalno testiranje koje se ove godine održalo na bazenu Sportsko-rekreacijskog centra Višnjika. To testiranje obuhvaća plivanje, tehniku plivanja, ronjenje na dah, ali polaznici moraju znati i pružiti prvu pomoć, moraju solidno vladati engleskim jezikom i imati osnovna znanja iz ekologije mora, priobalja i podmorja.
 – Crveni križ vodi tečaj prema međunarodnom standardu tako da osobe koje polože ovaj tečaj za spasioca mogu raditi u Hrvatskoj, ali i bilo gdje u svijetu. Nakon što prođu naš tečaj, koji je odobrilo i resorno Ministarstvo, koncesionari plaža ih mogu zaposliti. Dakle, mi obučavamo spasioce i osiguravamo im opremu, a koncesionari plaža ih plaćaju – dodao je Bore Galac.
Velike hotelske kuće već godinama imaju spasioce, ali ih se posljednjih godina može vidjeti i na sve više zadarskih gradskih plaža, ali i onih u okolici.