Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za linearni akcelerator treba prikupiti 4 milijuna eura

16.06.2017. 22:00
Za linearni akcelerator treba prikupiti 4 milijuna eura


Mi stomatolozi smo zapravo zubari, zanatlije. Na ovaj način željeli smo zahvaliti i Zadarskoj županiji i Gradu Zadru što nas lijepo ugošćuje. Kongres je uvijek prigoda za susrete, druženja, izmjenjivanje znanja i iskustva, a dolaze mnogi veliki stručnjaci i kolege iz cijeloga svijeta. Ova donacija, odnosno sredstva, prikupljena su tijekom našeg Kongresa estetske dentalne medicine kojeg smo održali u Zadru, u svibnju. Osobno znam što ovaj uređaj znači ljudima jer je nažalost, i moja majka preminula od karcinoma. Ovo je početak. Nastojat ćemo i dalje koristiti svaku priliku da pomognemo s donacijama – rekao je stomatolog dr. Hrvoje Starčević na jučer održanoj konferenciji za novinare u zadarskoj Općoj bolnici gdje je zadarskoj Ligi za borbu protiv raka uručen ček u iznosu nešto manjem od 20 tisuća kuna za potrebe kupnje linearnog akceleratora – aparata za zračenje koji je zadarskoj Općoj bolnici nužno potreban za liječenje onkoloških bolesnika.
Naime, riječ je o donaciji koju je Hrvatsko društvo estetske dentalne medicine uručilo kako bi pomoglo onkološkim bolesnicima za kupnju vrijednog aparata, koji kako je rekao tajnik Lige protiv raka Vladislav Tomčuk, košta oko četiri milijuna eura, a sada s ovom donacijom na njihovu računu ima nešto više od 406 tisuća kuna.
– Iza svake donacije stoje dobri ljudi. Mnogi od njih su skromni, samozatajni i anonimni. Ovoga puta iza donacije stoje liječnici, stomatolozi i puno im hvala što su nas se sjetili – rekao je Vladislav Tomčuk, dok je zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice dr. Edi Karuc također, zahvalio dr. Hrvoju Starčeviću i Hrvatskom društvu estetske dentalne medicine te poručio kako je realno očekivati da linearni akcelerator za četiri godine – bude u funkciji, a zadarska Opća bolnica i zadarska Liga za borbu protiv raka zajedničkim snagama stalno rade na tome da taj aparat što prije stigne u bolnicu.
U ime svojih kolega – liječnika na donaciji se kratko zahvalila i dr. Ivana Zrilić koja je rekla kako je važno srce i činjenica da ljudi ne zaboravljaju jer potrebe su nažalost, velike.
Inače, Kongres za doktore dentalne medicine, dentalne tehničare i asistente održan je u Zadru 12. i 13. svibnja ove godine u organizaciji Hrvatskog društva estetske dentalne medicine pod nazivom ADMOMENT 2017. U sklopu kongresa održana su brojna predavanja domaćih i inozemnih stručnjaka, radni tečajevi, natjecanja za studente i dentalne tehničare u suradnji s grupom Dental Goats, predavanja i igraonice u svrhu edukacije djece o pravilnom načinu oralne higijene i prevencije zubnog karijesa u zadarskim vrtićima.
– U sklopu Kongresa tako je pokrenuta i humanitarna akcija u kojoj smo dobrovoljnim prilozima i prodajom majica sakupili 20 tisuća kuna. I dogodine će naš Kongres biti na istom mjestu, u isto vrijeme dakle u Zadru, pa ćemo se potruditi da svi zajedno opet pomognemo – poručio je na kraju dr. Hrvoje Starčević.