Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvatska dobila zakon o umjetnoj oplodnji

Autor:

16.07.2009. 22:00
Hrvatska dobila zakon o umjetnoj oplodnji


HSS-ovci su glasali protiv zakona, no da su uistinu željeli spriječiti njegovo donošenje izašli bi iz sabornice i time bi se izgubio potrebni kvorum. Nismo odradili posao za HDZ. Ostali smo, nismo pobjegli iz sabornice jer ona je mjesto gdje se donose zakoni, tumačio je Friščić
Hrvatska je ipak dobila najrestriktivniji Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Europi. Usprkos oštrom protivljenju i apelima liječnika, civilnih udruga te svih političkih stranaka izuzevši HDZ, sedamdeset zastupnika Hrvatskog Sabora odlučilo je da će 800 tisuća građana Hrvatske od sada puno teže i puno bolnije ostvarivati svoje želje za roditeljstvom te da će im šanse za to biti manje nego u bilo kojoj drugoj europskoj državi.
Civilne udruge već su najavile tužbu Ustavnom sudu koji bi, nadaju se, Zakon mogao ocijeniti organskim te ga poništiti jer nije donesen većinom glasova svih saborskih zastupnika.
Većina Zastupničkog kluba HSS-a glasala je jučer u Saboru protiv Zakona o medicinskoj oplodnji, ali taj je kontroverzni dokument ipak prošao upravo zahvaljujući seljacima. Naime, u trenutku glasanja u sabornici je bilo 77 zastupnika, taman koliko je trebalo za kvorum jer su oporbenjaci kao i pojedini zastupnici većinske koalicije izašli iz dvorane. Da su jednako učinili i HSS-ovci o Zakonu se ni drugi put u tjedan dana ne bi moglo glasati, ali oni su se ipak odlučili za ostanak.
Kako se osigurava kvorum
– Nismo odradili posao za HDZ. Ostali smo, nismo pobjegli iz sabornice jer ona je mjesto gdje se donose zakoni. Nismo otišli van nego smo jasno izrazili stav onih koji su nas birali, komentirao je predsjednik HSS-a Josip Friščić nakon uzbudljivog dana u Saboru.
Zakon o oplodnji u koji je ugrađen i kompromisni vladin amandman kojim se umjetna oplodnja omogućava i izvanbračnim partnerima uz uvjet da u izvanparničnom postupku dokažu da žive zajedno, podržalo je svih 66 zastupnika HDZ-a, Marijana Petir (HSS), i manjinski zastupnici Nazif Memedi, Šemso Tanković i Deneš Šoja. Suzdržana je bila zastupnica češke nacionalne manjine Zdenka Čuhnil dok je protiv glasalo pet zastupnika HSS-a te pravaš Danijel Srb.
Osim oporbenjaka Zakon su izlaženjem iz vijećnice neuspješno pokušali minirati i zastupnici stranaka koje ćine vladinu većinu, HSLS-a, SDSS-a i HSU.
– Jeste vidjeli kako se osigurava kvorum, blistao je šef HDZ-ovog Kluba Andrija Hebrang čija je zadaća bila okupljanje dovoljnog broja zastupnika kako bi se moglo pristupiti glasanju.
Friščić postao zanimljiv
Najzanimljiviji je sugovornik novinarima ipak bio Friščić koji je morao objašnjavati zašto se njegova stranka odjednom pobunila protiv Zakona iako su ga HSS-ovi ministri u Vladi prethodno podržali.
– Imali smo ovih dana unutarstranačke konzultacije i dio HSS-a bio je za podršku Zakonu a dio je izražavao drugačije mišljenje. Moj je prijedlog bio da se Zakon pusti u saborsku proceduru i da se dalje prati rasprava, izjavio je Friščić. Dodao je kako su nakon prošlotjedne saborske rasprave tražili mišljenje stručnjaka u stranci kao i svoje organizacije žena Hrvatsko srce.
– Apelirao sam na ministra Milinovića, dva smo puta razgovarali kako bismo pronašli mogućnost da se u Zakon ugrade određene intervencije i dio ih je i prihvaćen. No, vladinim amandmanom ipak nije do kraja ispunjeno ono što smo tražili, obrazložio je Friščić pet HSS-ovih glasova protiv Zakona. Bilo je interesantno vidjeti kako je tih pet zastupnika u saborskom restoranu ručalo za jednim stolom, a Marijana Petir, pobornica Zakona, sama za drugim.
Gluhi na vapaje
Ministar zdravstva Darko Milinović nije krio zadovoljstvo što je dokument oko kojeg se toliko angažirao ipak na kraju prošao, makar u nešto izmijenjenom obliku.
– Hrvatska je stala u red europskih zemalja koje imaju jasno regulirano pravo na medicinsku oplodnju. Ja sam rekao da neću pristati na povlačenje zakona, što znači da ne bih pristao na zamrzavanje zametaka, otkrio je Milinović kako je svoj ostanak u Vladi faktično uvjetovao izglasavanjem Zakona kako ga je on u najvećoj mjeri osmislio.
Prije nego što su, obućeni u majice s natpisom “Srce kaže dijete, Vlada kaže ne” napustili dvoranu zastupnici SDP-a i HNS-a pokušavali su u zadnji trenutak ishoditi još neke preinake u Zakonu.
– Nitko nema pravo uzimati hrvatsku budućnost i ograničavati slobode uz pomoć medicine. Vlada ne želi čuti vapaje ljudi koji žele imati djecu. Ovo je povratak u srednji vijek, nešto najnazadnije u posljednje vrijeme, upozorio je SDP-ovac Igor Dragovan.
IDS-ovac Damir Kajin kritizirao je i vladin amandman o izvaparničnom dokazivanju izvanbračne zajednice i opasno približavanje Crkve i države.
– Sad će netko morati svjedočiti tko s kim spava. Vladajući mogu koketirati s crkvenim dogmama, ali Crkva ne može voditi državu niti vlast ima pravo vraćati Hrvatsku u srednji vijek, uobičajeno se žestio Kajin.
 


Rode održale prosvjed i u Zadru


Udruga Roda jučer je diljem Hrvatske pa tako i u Zadru organizirala prosvjed protiv novoizglasanog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji s glavnim sloganom SRAM VAS BILO! Na prosvjedu na Narodnom trgu okupilo se tek desetak članica Udruge, forumašica i istomišljenica.
Mali broj prosvjednica je mirno i simbolično iskazao svoj stav sloganom KAD SRCE KAŽE DIJETE, NE KAŽE HRVATSKA, aludirajući na razvikanu turističku kampanju Damira Bajsa, koji je istovremeno “digao prašinu” podupirući ovaj zakon, iako je i sam dobio dijete medicinski potpomognutoj oplodnji prije stupanja u bračnu zajednicu.
Članice udruge Roda zgranute su ovim zakonom, a male izmjene koje su donesene smatraju samom kozmetikom.
– Preformulirali su jednu riječ da bi zamaglili ovaj sramotni zakon. Ovo je poraz za sve građane, za sve saborske zastupnike, za cijelu državu – komentirala je jedna članica udruge.
Dunja Maričić