Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jadranova imitacija Cibalije

Autor: Šime Ćurko

16.07.2009. 22:00
Jadranova imitacija Cibalije

Foto: Vedran SITNICA



Nedolaskom Mandya i Barrabesa Zebić, ako ništa drugo, makar zna s kakvim igračkim kadrom raspolaže
Dalibor Zebić, ostao je na igračkim snagama s kojima se i vratio s priprema u Moravskim Toplicama. Senegalac Laurent Mandy i Francuz Julio Barrabes, koji je u srijedu navečer nakon tolikog iščekivanja zaigrao na trening utakmici, već su u potrazi na novim angažmanom.
– Mandy nije loš, ali ne bi nam bio pojačanje. Kada je riječ o Barrabesu on se prekasno pojavio, nema smisla uzimati igrača koji nije prošao pripreme – rekao je Zebić, koji je tako zatvorio knjigu kada je riječ o inozemnim pojačanjima. Zapravo, Zebić se ipak nada još jednom igraču i to – napadaču.
– Treba nam jedan napadač, ali istina je da na tržištu nema previše izbora.
Nedolaskom Mandya i Barrabesa Zebić, ako ništa drugo, makar zna s kakvim igračkim kadrom raspolaže. Iznenađenja više ne bi trebalo biti, tjedan dana prije početka sezone Zebić ima definiranu momčad koju sad “samo” treba kvalitetno posložiti na teren. Nepoznanice kada je riječ o prvoj jedanaestorici gotovo da i nema, a potvrda toga trebala bi doći na večerašnjoj (subota, 20 sati) utakmici protiv Jadrana iz Kaštel Sućurca. Ako je po pripremnim utakmicama na golu je siguran Ježina, u zadnjoj liniji s desna na lijevo igrat će Bilaver, Puljić, Šiklić i Jozinović, u sredini Cela, Milin, Ljubičić i Alimanović, a u napadu Terkeš i Šaranović. Premda Zebića kaže da “ima još nekih dvojba”, za utakmicu s Cibalijom realno je očekivati upravo ovu jedanaestoricu. Budući da je zbog ozljede izostao s prijateljskih utakmica, povratak Jakova Suraća u momčad tek se očekuje. Ipak, Zadar ima još igrača koji su, sve i da ne nastupe protiv Cibalije, vrlo blizu dresu prvotimca. Stoga svako nagađanje oko toga tko bi sljedeće jeseni mogao igrati, a tko statirati, spada u sferu procjena koje se, nerijetko, pokažu netočnima.
Novi raspored na terenu posebno bi trebao odgovarati Josipu Bilaveru koji na desnom boku više neće opterećen napadačkim akcijama, s kojima je ionako imao problema. Bilaver će tako biti ograničen na obrambene zadaće, a to je posao koji mu ide puno bolje. Slična je situacija i s Goranom Jozinovićem i Jozom Pletikosićem na lijevom boku.
U ovoj fazi navijačima je uvijek najzanimljivije pitanje hoće li Zadar sljedeće sezone biti jači ili slabiji nego lani. Činjenica je da od šest novih igrača za sada samo dvojica (Cela, Alimanović) imaju ulaznicu za Cibaliju. S druge strane, Zadar je ostao bez pet igrača koji su lani, kada su bili spremni, imali mjesto u prvoj momčadi (Vuković, Batkoski, Župan, Skočibušić, Parmaković). Na prvi pogled čini se da je Zadar oslabio, ali kvaliteta se ne dokazuje imenima već rezultatima i, što je možda i još važnije – kontinuitetom. Baš taj kontinuitet Zadar je malo kada imao u Prvoj HNL pa su tako zadarski navijači prečesto bili svjedoci života na rubu između Prve i Druge lige. Ako će se sljedeće sezone to promijeniti, tada će Zadrova ovoljetna “trgovina” dobiti puni smisao. Ako ne, bit će opet sve u skladu s onom o puno prinova i malo pojačnja.


Zadarski uvoz i izvoz


Došli: Tomislav Gluić, Marin Kurtin, Matej Jonjić, Sabit Alimanović, Semiran Cela, Igor Banović.
Otišli: Andrija Vuković, Naum Batkoski, Stjepan Skočibušić, Dragan Župan, Ninoslav Parmaković, Roko Mišlov, Marin Batur.




 


Gregov i Srzentić na posudbu


Mario Kruneš na posudbu u Raštane poslan je još prije nego što je momčad krenula na pripreme u Sloveniju. Put Raštana na posudbu će i Šime Gregov, desni bočni, koji je lani igrao vrlo malo, a Zebić sljedeće jeseni ne računa ni na Anđela Srzentića, napadača. I Srzentiću je ponuđena posudba. Premda se i Igor Banović, zadnji vezni, spominjao kao potencijalni “posuđenik”, Zebić kaže da za sada Banović ostaje u kadru prve momčadi.